Sarhoşluk islam'da nedir?

SARHOŞLUK NEDİR? .KURAN DA NİSA 43 sarhosken de selat a yaklaşma der. SARHOŞLUK NEDİR? .KURAN DA NİSA 43 sarhosken de selat a yaklaşma der.
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

Harama yaklaşmayın diyen bir farzımız var ve neler olduğunu belirtmiş bunlardan biride sarhoş edici yani aklı örtütücü şeyler fakat ne olursa olsun aklı eren bir insan her şekilde namazı kılmakla yükümlüdür içki içtim kılmayım olmaz kendine gelince abdest alıp namazı eda etmek gerek !

H

Enam 145 vahy edilenerin içinde haram olanları biidirir. Bunların içinde içki yoktur. Başka bir ayette de içkinin haram olduğu biidirişmemiştir.

Erdal Dirlik 6 yıl

Nisa 43 kendine gelince demiyor. Ne dediğinizi bilecek hale gelene kadar bekleyin diyor.

Erdal Dirlik 6 yıl

hayir acikca icki icmeyin diyor bir ayette

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Evet. İçkiden uzak durun, şeytan işidir, yarararıda vardır zararlarıda ancak zararları faydalarından fazladır, büyük günahtır vb. Gibi şeyler söyleyen ayetler vardır. Ama haram diyen ayet toktur.

Erdal Dirlik 6 yıl

Allah icmeyin yapmayin deyince haram olmuyor mu

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Allah in yasakladigi yapmayin dedigi her sey haram yapin dedigi hersey helal ve sevaptir zaten

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Ozaman, mesela domuz eti haram kılınmıştır. Diyen ayetin bildirdiği fark ne olacaktır.

Erdal Dirlik 6 yıl

acikca ayette yazmiyor diye hic bir sey inkar edilemez ki peygamberler bunun icin secilmistir Allah in emirlerini bizim gibi cuzi akla sahip kullara aciklamalari icin

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Bakın haram kılınmış bir şeye helal demek nasıl dinden çıkmaya senep olursa haram olmayan vir şeye de haram dwmek aynı şeydir.

Erdal Dirlik 6 yıl

hadislerde ayet meal ve tefsirlerinde uygulamalarda hep haram denmistir bosuna denmemistir

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

onun haram olduğu yazılı evet diğer arkadaşında paylaştığı ayetlerdende okuduğumuz gibi bırak haram demeyi dahada beter 'yaklaşmayın' diyor o kadar kötü yani !

Hülya Büşram 6 yıl

yaklasmak bile gunah olan birsey haramdan daha beter

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Cuzi akıl mı? Neden insanı bu kadar aşağılıyorsunuz? Allah kuranda, 77 ayette 77 kez aklınızı kullanın diyor. Allah bize verdiği aklı bu kadar muhimserken siz nasıl cuzi kabul edebilirsiniz?

Erdal Dirlik 6 yıl

neyse fazla uzatmayalım söylenecek söylendi kocaman insanlarız her birimizde ayrı dünya görüşüne sahip olabiliriz Döndü Çöpürkaya .

Hülya Büşram 6 yıl

Günah haramdan beter öyle mi? Peki tamam. Siz öyle bilmeye devam edin.

Erdal Dirlik 6 yıl

Keşke haram olmayan içki ile uğraşıp bu kadar günaha gireceğinize haram olduğu açıkça bildirilmiş olan; faiz, fal, şans oyunları gibi şeylerle uğraşıp sevaba girseniz.

Erdal Dirlik 6 yıl

İyi akşamlar.

Erdal Dirlik 6 yıl

bunlarin hepsi icki de dahil haram zaten iyi aksamlar

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Peki neden haram kılındı? ? Peki haram kılınması sebepleri ortada yoksa ?? O zaman yorumlar nedir

Ayfer Karamık 6 yıl

sebebi ayette geciyor zaten zarari daha cok deniyor bilimde bunu kabul etmistir

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Bn sadece öğrenmek istedim hangi ayette ne diyor diye :((

Ayfer Karamık 6 yıl

yorumlarda geciyor ayfer hanim hayirli geceler

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

iyi geceler

Ayfer Karamık 6 yıl

Ayfer Hanım haram kılındığı hiç bir ayette geçmez. Daha bir çok konuda olduğu gibi, bu konuda da Vahhabilik, uydurma hadisler üzerinden yürümektedir. Yorumları okuduğunuzda; Döndü Çöpürkaya haram olduğun yazan tek bir ayet bile paylaşamamıştır. Sonunda uydurma hadislere sarılmıştır. Bütün gece uğraştım. Sonunda seviye düşünce vaz geçtim.

Erdal Dirlik 6 yıl

Hülya hanim hemen kızmayın Maun namazı kilmayin namazin şimdiye kadar kimseye faydası yoktur görmedim insanlar selat yapsalar yani desdek yapsalar aç yoksul kalmaz kuranda namaz geçmez selat geçer dil bozulan ca din bozulmuş dua nin yani namazında nasıl yapılacağını Araf 55 Araf 205 açıklar insanlar rutueldir olarak namaz kılıyor ne dediğini bilmiyor demekki rutin hareketleri yapıyor

Suat Yel 6 yıl

Döndü Çöpürkaya çok rica edeceğim hepimizin özeli kendimize bu konularda tartışma açmayın !

Hülya Büşram 6 yıl

Suat Yel Bismillahirrahmanirrahim "Rahman ve rahim olan Allah' ın Adıyla" Era'eytellezî yukezzibu biddîn "Dini yalanlayanı gördün mü?" Fezâlikellezî, yedu'ul yetîm "İşteo, yetimi iter kakar." Ve lâ yehuddu alâ ta'âmil miskîn "Yoksulu doyurmaya da teşvik etmez" Feveylul lilmüsallîn "Vay o namaz kılanların haline ki:" Ellezîne hum an salâtihim sâhûn. "Onlar namazlarını ciddiye almazlar." Ellezîne hum yurâûne "Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar." Ve yemne'ûnel mâ'ûn "Ufacık bir yardıma bile engel olurlar."

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

4. Artık vay hâline o namaz kılanların ki: 4. (Artık vay hâline!.) Yazıklar olsun, şahısları azaba lâyıktır, (o namaz kılanların ki:) Bedenen ve lisânen namaz kıldıkları hâlde o namazdan ruhen yararlanamazlar, gafletten uyanmazlar, ahlâki fâzilet ile vasıflanmaya çalışmazlar, yoksullar hakkında bir şefkat, muhabbet duygusu beslemezler. 5. O kimseler ki: Onlar namazlarından yanılanlardır. 5. Evet, azaba lâyıktır, (O kimseler ki: Onlar namazlarından yanılanlardır.) yâni, lisânen okuduklarından gaflette bulunurlar, ona ehemmiyet vermezler, unutma ve hatadan hiç kurtulamazlar, ne için okuduklarını, rüku ve sücutte bulunduklarını aslâ düşünmezler. Bu yanılmadan maksat, namazların vakitlerini, şartlarını gözetmemek, bütün namazları birer yanılma ve gaflet içinde kılmaktır. Namazlara ehemmiyet vermemektir. Yoksa hakikî bir mü'mîn de bâzen namazlarında yanılabilir, bunun telâfisi için sehiv secdesi ve namazı iadesi, meşrû'dur. Kasde dayalı olmayan bir yanılma ve hata bu müslümanlar hakkında affedilmiştir. 6. O kimseler ki: Onlar göstericilerdir. 6. Evet.. (O kimseler ki: Onlar, göstericilerdir.) insanlara gösteriş için namaz kılarlar, sırf Allah rızâsı için, samimi bir kalp ile ibâdette bulunmuş olmazlar, riyakârca bir hâlde yaşar dururlar, elbette ki: Onlar, azabı hak etmişlerdir.

Döndü Çöpürkaya 6 yıl

Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi? (Maide, 5/90,91)

İsmail Boring 6 yıl

İsmail Boring Paylaştığın ayetin Arapçası"Yâ eyyuhâllezîne âmenû innemâl hamru vel meysiru vel ensâbu vel ezlâmu ricsun min ameliş şeytâni fectenibûhu leallekum tuflihûn(tuflihûne)."

Erdal Dirlik 6 yıl

Haramın Arapçası haramme dir. O ayette haram yoktur.

Erdal Dirlik 6 yıl

Erdal bey illa haram yazmasına gerek varmı Allah bunlardan vazgeçin şeytan işi pisliktir diyor bunlardan uzak durursanız kurtuluşa erersiniz diyor. Yani yasaklıyor bundan daha ötesi varmı yok harammış günahmış diye ayrım yapmaya niye uraşıyorsunuz ki ?

İsmail Boring 6 yıl

Bakın İsmail Boring bey uzak durmak, içmemek ayrı bir konu, haram olmayan bir şeye haram demek ayrı bir konu. Ben insanlara içmeyin, uzak durun ama illa da içecekseniz en azından Nisa suresi 43. Ayette çizilen sınırı aşmayın diyorum. Ama azı bile ayetlerlerden belli olduğu üzere büyük günahtır. Ama haram değildir. Benim amacım insanlara içki içirmek değil Kur'anı doğru öğrenmelerine yardımcı olmak.

Erdal Dirlik 6 yıl

Evet erdal bey size katiliyorum fakat Allah bize uyari olarak bildirmiştir içki şeytan işidir içerseniz daha kolay günaha yönelirsiniz. İçip sapitmadiğin sürece hiçbir zarari yoktur ama sapitip günaha girebilirsin uzakdur diyor

Naz Latik 6 yıl

Hazreti peygamberimiz (svs) birgün yolda giderken bir topluluk görür topluluk hem içip hemde muhabbet etmektedir iyi muhabbetler diyerek yoluna devam eder bir müddet sonra geri döndüğünde topluluk bir birleriyle kavga ettiyini görür bunun üzerine peygamberimiz(svs) içikiyi lanetlemiştir

Naz Latik 6 yıl

Ama Hz. Muhammed'in en yakınında olanların başında gelen Hz. Hamza son nefesine kadar şarap içmiştir. Yani içki içmek dinden çıkarmaz ama büyük günahtir. Herkesin günahı da kendinedir.

Erdal Dirlik 6 yıl

Tabiki dininden çikmaz bu bir gerçek

Naz Latik 6 yıl

Evet herkezin günahi kendine. Ama eyer içipde sadece kendi zarar görüyor ise başkasina zarar vermez ise kendi bedenine zarar verirse günahi kendine

Naz Latik 6 yıl

Kişi içip başkasina zarari dokunur sa bilinki ona şiddetli azabim vardir

Naz Latik 6 yıl

İçki çok az içilmedikçe, çok azdan kastım öyle ne dediğini bilecek kadar da değil daha az, bir bardağın bir parmağı kadar. Küllüyen kişinin bedenine zarardır. Ayetin faydalarıda var dediği de o dur. Ama en iyisi hiç içmemektir.

Erdal Dirlik 6 yıl

Uzak durmak en doğrusudur.

Erdal Dirlik 6 yıl

Evet zaten uzakdur deniliyor

Naz Latik 6 yıl

Ayette böyle diyor zaten.

Erdal Dirlik 6 yıl

Aynen.

Erdal Dirlik 6 yıl

Uzakdur ve en iyisi içmemektir bunu içen dinden çikmaz onu anlatmak istemişsiniz dimi erdal bey

Naz Latik 6 yıl

Evet. Kesinlikle uzak durulmasını, içilmemesini tavsiye ediyorum. Çünkü büyük günahlardandır. Çünkü zararlıdır. Ama haram diyerek daha büyük bir yanlışın içine düşmemek gerekir. Haramdır içmeyin yerine, günahtır, zararlıdır içmeyin demek doğru olandır.

Erdal Dirlik 6 yıl

Kesinlikle

Naz Latik 6 yıl

Her türlü kötülüğün yolunu açabilir. Uzak durmakta büyük yarar var. Ayet çok güzel demiş.

Erdal Dirlik 6 yıl