Süt içmenin herhangi bir zararı var mıdır?

Süt içmenin zararlı olduğunun belirtildiğiyle karşılaştım. Bu ne kadar doğrudur? Süt içmenin herhangi bir zararı var mıdır?

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
17
17 CEVAP

İnsanların büyük bir çoğunluğunda (özellikle Asyalıların %80'inde) laktaz enzimi yoktur ve bu yüzden sindirimi zordur. Bu yüzden fermente edilmiş süt ürünlerini (peynir, yoğurt, kefir) tercih etmek doğru olacaktır. Fermentasyon sonucu laktoz büyük oranda ortadan kaybolur ayrıca alerjiye yol açabilen süt proteinleri whey ve kazein denatüre olup daha az alerjik hale gelir.

Çiğ süt sindirim açısından daha iyidir çünkü kendi içerisinde sindirim enzimlerini barındırır, pastörize edilen veya kaynatılan sütte enzimler etkinliklerini kaybederler. Elbette ancak güvenilir sertifikalı bir kaynaktan çiğ süt direk tüketilebilir.

Hangi hayvanın sütü olduğuna gelirsek inek sütü alerjiktir ve sindirimi daha zordur çünkü yaklaşık 5000 yıl önce Avrupada ineklerde meydana gelen bir mutasyon sonucu kazeinin yapısı değişmiştir ve sindirimi zor hale gelmiştir. A2 kazein içeren keçi, koyun, deve sütünün sindirimi hem daha kolay hem de insan sütüne daha yakın olduğundan daha az alerjiktir.

Gelelim süt zararlı mı meselesine. UHT süt yüksek basınç ve yüksek sıcaklık gibi anormal işlemlere maruz kaldığı için yapısı değişir ve bunlar vücutta öngörülemeyen zararlı etkilere yol aça(bilir). Pastörize süt bu bakımdan daha iyidir ancak en güzeli güvenilir bir kaynaktan çiğ süt alıp fermente ederek tüketmektir, bu durumda vücut için son derece faydalıdır.

A

Kazein denatüre olmaz.

Okan Kocakoç 5 yıl