Süt içmenin herhangi bir zararı var mıdır?

Süt içmenin zararlı olduğunun belirtildiğiyle karşılaştım. Bu ne kadar doğrudur? Süt içmenin herhangi bir zararı var mıdır?

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
17
17 CEVAP

İnek sütü sanırım kastettiğiniz, anne sütü değil. İnek sütünün insana uygun olmadığını ben de okumuştum ama daha ayrıntılı yazan biri çıkar umarım, up olsun.

C

bununla ilgili ben de bir çok şey okumuştum... Böyle bir metin var... Ama kaynakça bilgisi açısından çok sağlam bulmadım, ingilizce metni var sadece alt kısmında ama konuyla ilgili fikir verebilir ilk aşamada ... Şu an bunu bulabildiğim için paylaşıyorum...

K

İnsanların büyük bir çoğunluğunda (özellikle Asyalıların %80'inde) laktaz enzimi yoktur ve bu yüzden sindirimi zordur. Bu yüzden fermente edilmiş süt ürünlerini (peynir, yoğurt, kefir) tercih etmek doğru olacaktır. Fermentasyon sonucu laktoz büyük oranda ortadan kaybolur ayrıca alerjiye yol açabilen süt proteinleri whey ve kazein denatüre olup daha az alerjik hale gelir.

Çiğ süt sindirim açısından daha iyidir çünkü kendi içerisinde sindirim enzimlerini barındırır, pastörize edilen veya kaynatılan sütte enzimler etkinliklerini kaybederler. Elbette ancak güvenilir sertifikalı bir kaynaktan çiğ süt direk tüketilebilir.

Hangi hayvanın sütü olduğuna gelirsek inek sütü alerjiktir ve sindirimi daha zordur çünkü yaklaşık 5000 yıl önce Avrupada ineklerde meydana gelen bir mutasyon sonucu kazeinin yapısı değişmiştir ve sindirimi zor hale gelmiştir. A2 kazein içeren keçi, koyun, deve sütünün sindirimi hem daha kolay hem de insan sütüne daha yakın olduğundan daha az alerjiktir.

Gelelim süt zararlı mı meselesine. UHT süt yüksek basınç ve yüksek sıcaklık gibi anormal işlemlere maruz kaldığı için yapısı değişir ve bunlar vücutta öngörülemeyen zararlı etkilere yol aça(bilir). Pastörize süt bu bakımdan daha iyidir ancak en güzeli güvenilir bir kaynaktan çiğ süt alıp fermente ederek tüketmektir, bu durumda vücut için son derece faydalıdır.

A

Kazein denatüre olmaz.

Okan Kocakoç 5 yıl

Zaten ineğin kendi bebesi için salgıladığı sıvıyı insanların içmesi başlı başına yanlış.

A

İnekler yavrusuna yeticeginden cok daha fazla süt üretiyor sağmazsan problem olur diye biliyorum

Emre Kurbancı 5 yıl

emre bey, hiç bir hayvan, insan da dahil, kendi bebesinin ihtiyacı dışında ekstra üretmez. Sizin dediğiniz kapitalizmin bize anlattığı masaldır.

Anıl Yargan 5 yıl

Bir de yeni doğmuş buzağı için inek farklı bir süt üretir. Bu daha lezzetli olur. Dolayısıyla daha pahalı. Buzağıyı da elle sıradan sütle besliyorlar diye biliyorum.

Servet Şenderbent 5 yıl

Anıl Yargan vegan detected

Charley Akkök 5 yıl

Hayir kapitalizmin masali falan degil, koyde yasiyan buyuklerimden ogrendigim kadariyla inekler buzagilarinin ihtiyacindan daha fazla sut uretiyorlar ve sagilmazlarsa rahatsiz oluyorlar memeleri catliyor vs. Tahminimce yillarca cok sut ureten inekler birbirleriyle cogaltildigi icin boyle dogada sorun yasayacak bir tur ortaya cikmis. Not: Veganim

Samet Algan 5 yıl

Sütün her zaman için bana biyo yararlılığı çok düşük olmuştur. Sıcak, ılık, soğuk nasıl içersem içeyim bir şekilde beni rahatsız ediyor. Ayrıca süt ve süt ürünleri vücutta su ve yağ tutar.

O

Faydası olduğunu düşünmek saçma olur. Sürekli kullanımda deriyi katılaştırması vs. Bile kullanmamak için bir sebep. İnek sütü temin edebiliyorsan sonuna kadar içeblirsin fakat işlenmiş ve fabrikada üretilenleri içmek saçma olur.

O

Süt içmenin bir zararı yoktur. Pastörize süt içmeniz uygun olacaktır. Ha bu UHT'nin zararlı olduğu anlamına gelmez. Anca yüksek ısıl işleme maruz kaldığı için yararlı vitamin ve mikroorganizmalarda (ayrıntıya girmedim) pastörizeye göre azalma mevcuttur. En sağlıklı süt ise ineğin memesine ağzınızı dayayabiliyosanız için. Ama eğer süt sağılırken bulaşacak patojen mikroorganizmalardan korkuyosanız pastörize yada uht içeceksiniz. Birde şu var fabrikada üretilen sütlerde içine birşey katılmıyor merak etmeyin bilindik markaları alın. Dayanıklı olmasının sebebi doğru sıcaklık ve süredir.

O

Her canlının sütü kendi yavrsuna yarar yani hayvan sütünü süt olarak tüketmek insana fayda sağlamadığı gibi kadınlarda kemik erimesine neden olmaktadır.

S

Kısaca şöyle özetleyebiliriz. Her memeli hayvanın sütü, kendi yavrusunu besleyecek besin içerir. Bunun için de bir hayvan, ne kadar çok uzak arabasının sütünü içerse, o kadar da kötü etkilenir. Çünkü, her türün sütü, kendi yavrusunun ihtiyacı olan proteinleri barındıracak ve kolay sindirecek şekilde evrimleşmiştir. Başka sınıftan bir hayvan, mesela bir kurbağa türünə zorla inek sütü içirirseniz, o çok daha kötü etkilenecektir. Benim bir zamanlar en iyi arkadaşım olan hamsterim, inek sütünden yapılmış kaymak yedirdiyim için ölmüştü

B

Sut ten kesildikten sonra sut içen bir biz varız.. İçmeyelim bence..

Ö

Yogurt da meme kanseri yapiyor. Bir belgeselde izlemistim

B

Olabilir ama sadece kadınları etkiler bence

Bediz Erzn 5 yıl

Ilk defa duydum niye kısaca acaba ?

Şule Saritas 5 yıl

Ben de ilk defa duydum ama mantıklı. Sonuçta inek, koyun vs sütü de insan sütüne, içerik anlamında benzerdir. Fazla süt ürünü tüketmek, o proteinlerin insan memelerinde süt birikmesiyle şeklini bozabilir ve defarmasyona uğratabilir. Bu tür defarmasyonlar da ilerleyen yaşlarda kanserle sonuçlanabilir

Bediz Erzn 5 yıl

Soya sütü de meme yapıyor

Servet Şenderbent 5 yıl

Cocuklugumdan beridir süt, yoğurt, peynir, yumurta pek tüketmem
Sonuç: C vitamini eksikliği var

M

Yaptırdığım genetik test sonucu ailemde ve bende sütü sindiren enzimleri üreten gen dizilimi bulunmamakta. Bunun sebebini sorduğumda, Genetik Uzmanı olan doktorumun açıklaması su şekilde oldu: Anne ve baba soy ağacında süt hic içilmemiş. Dolayısı ile vucudum sutu sindirmeyi beceremiyor. Buzdolabı olmayan zamanlarda süt gibi çok hızlı bozulan ürünler hemen dönüştürülmeye alınmış ve o şekilde tüketilmiş. Yani peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerini sindirmekte sorun yok ama Süt tek basına sindirilemezse ise yaramıyor. Ama bu kesinlikle süt zararlı demek değil, bazı kimselere yaramıyor denebilir. Ben süt içersem vucudum tepki vermiyor ama hic sindiremeden atıyorum. Bazı vücutlar ise laktoza tepki verip karnında AGRI hissedebiliyor.

E

Memeli hayvan yavrularında midede sütü sindiren enzimler bir süre sonra durur böylece yavru sütten kesilir. Aslında aynısı insan için geçerliydi. Ancak yanlış hatırlamıyorsam buzul çağında yaşadığımız vitamin eksikliğini süt ve süt ürünleriyle kapattık. Dolayısıyla erişkin bireylerin midesi de süt sindiren enzimi üretmeye uygun evrildi.

Uzun lafın kısası, bedeniniz hali hazırda süt tüketimine uygun evrilmiş durumda. Elbetteki herşeyde olduğu gibi extrem süt tüketimi de sıkıntılara sebebiyet verebilir.

Ayrıca bir üstte erman isimli arkadaşın söylediği gibi kimi insanlarda süt ürünlerini sindiren enzimler daha az üretilir, bu da kişinin laktoz töleransının düşük olması demektir. Bu sebeple mide ağrısı başta olmak üzere pek çok soruna yol açar.

Yine yanlış hatırlamıyorsam, (umarım biri eksiğimi düzeltir) Uzak Doğulular dünyadaki diğer medeniyetlere nazaran daha az buzul çağında kaldıkları için daha az süt tüketimi ihtiyacı hissettiler. Dolayısıyla laktoz tüketimine karşı töleransları az. Ancak süt gibi bir likit mutfakta vazgeçilmez bir malzeme. Bu eksikliği de soya sütü gibi ürünlerle kapamışlar.

Başka bir örnek; kediler süt içmez! Doğrusu, yetişkin kediler süt içmez. Daha doğrusu yetişkin memeli hayvanlar zor durumda kalmadığı sürece süt ile beslenmezler. Yani bir kediye süt verdiğinizde içiyorsa çok aç olduğundan karın ağrısı yaşayacağını bilerek içiyordur.
(Aşırı şımarık ev kedilerini ayrı tutuyorum, tok olsa da, karnı ağrayacak olsa da sırf tadı için içerler.)

Not: Bireyin, ortalama bir insanın sahip olacağı diyetten besin eksiltmesi tavsiye edilen değildir. Düşünülenin aksine soya sütü gibi ürünler, artık insanoğlunun genlerine kazılı (Uzak Doğu Asyalı değilseniz şayet) diyetinin yerini tutamaz. Hatırlayacağınız üzere pek çok diyetisyenin tavsiyesi kişinin temel olarak bulunduğu coğrafyaya uygun beslenmesidir.
Daha üstün bir düşünce ve akla sahip olduğunuz için kendi doğanızı yadırgamayın, reddetmeyin.

Ü

Aşırı tüketimin demir eksikliği yaptığını duymuştum

Ç

Ne kadar doğru bilmiyorum, fakat; bileğimde uzun süredir bir ağrı var, birçok doktora gittim hepsi farklı şeyler söyledi. Geçenlerde başka bir doktor "fazla kalsiyumdan tendon sertleşmesi" olduğunu söyledi. Kalsiyumun fazlası kemik, kas, tendon gibi şeyleri serleştiriyormuş.

Günde ortalama 1lt süt içiyorum, fazlalığı anlayın diye yazdım.

Y

Biraz tiye alarak anlatıyor olsa da buyurun..
https://youtu.be/9SmPZsIxarQ

B