Yapay zeka geliştirilirse 3 robot kuralını aşabilir mi?

Westworld dizisini bitirdim bugün ve yapay zekadan ciddi ciddi korkmaya başladım. Sizce gelecekte yapacağımız robotlar, 3 Robot Kuralını yıkabilir mi?

com-rzbvqkqamz9y650zr55h.jpg
K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
10
10 CEVAP

İlk olarak Isaac Asimov'un ortaya attı 3 robot kanunu oldukça basit ve bir çok durumda manipüle edilerek aşılabilecek bir kural dizisi. Bunu kanunu asimov oluşturmuş olsada kitaplarında bunun nasıl aşılabileceğini açıklamıştı. Aslında kanun temel olarak birbiriyle ilintili ve aşılamaz gibi gözüküyor ancak burada önemli olan kuralların hangisinin daha ağır bastığı.

Bu kanun dizisinde ağırlıklı olan insana zarar verilmemesinin üzerinde durulmuş ve diğer kanunlarda bunun üzerinde şekillendirilmiş. Evet. Az gelişmiş, basit düşünen robotlar için oldukça iyi bir kural dizisi denebilir. Ancak düşünceleri geliştirip olaylara daha geniş ölçekte bakabilen bir robot doğrudan olmasa da dolaylı yolla insana zarar verebilir veya öldürebilir.

A

aynen programlandığı insanı korumakla görevli bir robot çok rahatlıkla diğer insanlara zarar verebilir ki şavaş robotları bir hayal değil.

Türk Kızılgüneş 6 yıl