Acıma ve merhamet duyguları evrimsel açıdan sadece empatiden mi ibaret?

Acıma ve merhamet duyguları evrimsel açıdan sadece empatiden mi ibaret? Yani ''dünya nüfusu zaten çok fazla zayıf olan elensin'' etik açıdan sorgulanabilir olsa da türümüz için daha sağlıklı değil mi?

T
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
26
26 CEVAP

Bir hocamın kelimelerini aynen aktarıyorum: "Merhamet empati içeren bir duygudur, acıma duygusu ise sempatidir. Empati yapan insan karşısındakinin duygusunu (acı veya mutluluk) anlar ve paylaşır; sempati duyan kişi ise karşısındaki insanın acısını veya mutluluğunu kabullenir/içselleştirir ve kendi duygusu yapar". Bu teze göre empati olağan bir özellik, sempati hastalıktır.

Empati ve sempati gibi kavramlar da sosyal/etik yaşantının bir parçası, irrasyonel olan tarafımıza ait olan, tıpkı aşk, sevgi, nefret, mutluluk, öfke, kin vb irrasyonel davranışlar gibi olduğunu düşünüyorum.

Son olarak da "dünya nüfusu çok fazla, zayıf olan elensin" mantığıyla hareket edersek toplum olarak, yeni bir Hitler yaratmak gerek. Acı bir şekilde yaşanmış bu doğal olmayan "insan ürünü seleksiyonu" neden tekrarlayalım?

E