Ayçiçek yağı neden zararlı?

AYÇİÇEĞİ YAĞI NEDEN ZARARLI?

Kimyasal yapısında omega-6 yağ asidini içerdiği için zararlı. Ama zeytinyağı omega-9 yağıdır. Tekli doymamış yağdır ve omega-3 ün emilimine hiçbir zararı yoktur. Ayrıca ayçiçeği yağının bir olumsuzluğu daha var. Pişirme esnasında maruz kaldığı ısıdan sonra birtakım yapay yağ asitlerine dönüşüyor. Biz bunlara trans yağ asitleri diyoruz. Bu yağ asitleri de yine kolesterolu oksitleyerek damar sertliği yapıyor. Diğer taraftan trans yağ asidi beyindeki sinir kılıflarına girerek beyindeki iletiyi bozuyor ve parkinson, alzheimer gibi hastalıklara sebep oluyor.
Prof. Kenan DEMİRKOL

(Mısır özü yağı da ayçiçek yağı gibidir. İ.Ç.)

İ
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
11
11 CEVAP

Zeytinyagda cok pahali vatandasin geliride gideride belli ay sonu zor geliyo ee insanlar napsin bunlari bilen prof. Zararli diyip duruyo zararli diyene kadar yol gosterin arkadas o zararli bu zararli diyip kacamazsiniz

A

Ne yapsın prof. Maddi durumu zayif olana zeytinyagimi gondersin.

A

Eeeee zeytinyağı soguk tüketin deniliyor o zaman yemek ve kozartmalata hangi yaglar en sagliklisi özellikle cocuk varsa ailede

E

Bizleri aydınlattiginiz için teşekkür ederim

S

Ay çiçeği yağı
Isınmadığında
Sorun yok demekmidir
İbrahim Serbes

N

Soğuk(çiğ) olarak kullanılabilir.

İbrahim Serbes 5 yıl

Teşekkür ederim

Nuray Sanlav 5 yıl

Evet az yiyelim öz yiyelim zeytin yağı yiyelim

M

Kizartmalara ve yemeklere ne kullanacagiz peki ... İsinan yada sogani kavrulan yemeklerde ne kullanicaz. Margarin zararli.. Vita yag. Zararli.. Misirozu zararli.. Aycicek zararli... Allahaskina ne kaldi geriye hakiki tereyag ve zeytinyagini herseye kullanamiyoruzki.. Zaten dunyanin parasi..

Z

Kanola yagi zararli.. Simdilerde bitkisel karisim diye birsey cikardilar.. Oda ne oldugu belli degil.. Findik yagi zararli........ Eeeee....

Z

Bindebir kizartma yapıyor um ama onada zeytinyağı kullanamam ya

E

Alım gücü olanlar için şu 3 yağ kullanmak sağlık için faydalıdır.
1- Tereyağı ( sahtelerinden sakınmak gerekiyor, bildiğiniz ve güvenilir yer veya kişilerden almalıyız.)
2- ZEYTİNYAĞI ( Sahtelerinden sakınmak gerekir. )
3- Fındık yağı.

Y

yasar özel cok cok ender olmak şartıyla kızartma yapılıyor ona ne kullanmamiz doğrudur

Esra Ömür 5 yıl

Zeytinyağı veya Fındık yağı ile yapabilirsiniz. Damak tadınıza göre size hangisi uyuyorsa tabii.

Yasar Gut 5 yıl

Bu bilgi bu şekilde doğru değil. Soğuk sıkım ayçiçek yağı ikili doymamış yağ asitleri açısından zengindir. İkili doymamış bağlantıları sebebiyle güçlü bir rezonans yapıya sahiptir. Bu yapı sayesinde sürekli güneş fotonlarını kullanarak serbest elektron "pi-Elektron" (enerji) üretir. Hücre zarlarında hidrosülfirik proteinlerle birlikte fosfolipidleri oluşturur. Zeytin yağıda ancak ay çiçek yağı gibi bir yağ vücutta yeterince varsa birlikte yakılabilinir. (Zeytin yağının kerametlerinin çoğu arkasındaki büyük lobiye aittir. Yılda 3 milyar litre üretiliyor.) Doğru olan ise 3 lü doymamış yağ asitleriyle aynı enzimleri kullandığı için bir rekabet söz konusu. Yani omega 3 ve omega 6 larının bir dengei sözkonusu. Bu 1:5 ten 1:1 kadar olabilir.

Hasan Kasar 5 yıl

Eee neticede

Esra Ömür 5 yıl

Kızartmalarda tere yağı-hindistan cevizi yağı-palm yağı kullanılmalı. Zeytin yağının yanma noktası yüksek olabilir ama bu kızartmaya uygundur anlamına gelmez. %9 kadar omega 6 ve %1 kadar omega 3 ihtiva eder. Bu çoklu doymamış yağ asitleri trans yapıya sebep olacaktır.

Hasan Kasar 5 yıl

Yaratıcı'nın yarattığı bitkiler, otlar yararlıdır. Onu bozup zararlı hâle getiriyorlar. Doğalsa yararlı. Bozulmuşsa zararlı.

K