Sırt ağrıları ve d vitamini ilişkisi

SIRT AĞRILARININ EN SIK NEDENİ D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

En sık kemik ağrısı nedeni D vitamini eksikliğidir. Osteomalaziye bağlı gelişir.
Mekanizması: D vitamini eksikliğinde, besinlerle aldığımız kalsiyum barsaktan yeterince emilemez. Bunun üzerine kanda kalsiyum düzeyi düşmeye başlar. Kalsiyum düzeyi hayati öneme sahiptir. Sinir iletimi, kas kasılması için şarttır. Kalp çalışması ve ritmi için gereklidir. Kanda eksilen kalsiyumu karşılamak için kalsiyum rezervi olan kemiklerden kalsiyum kana geçmeye başlar. Bu işi parathormon yapar. Bu nedenle D vitamini düşük olanlarda parathormon yükselmeye başlar. Kemikler kalsiyumu kaybettikçe sertliğini kaybetmeye başlar. Bu süreç yıllar sürer, kışın artar. Sonunda kemik matriks var ancak kalsiyum eksik olduğundan yumuşamış kemikler ortaya çıkarki buna osteomalazi denir. Belirgin osteomalaziyi tanımak kolaydır. Çünkü kırıklar (psödofraktürler) ortaya çıkar. Ama daha hafif düzeylerde osteomalaziyi teşhis etmek zordur. Bu tür hastalar doktorlarımızı bolca ziyaret eder, genelde ağrı kesici yazılır, bazıları psikiyatriye gönderilir. Çünkü kimsenin aklına D vitamini eksikliği gelmez. Çünkü vitamin eksikliğini kimse kendine veya hastasına yakıştırmak istemez. Çünkü çoğu insan yeterli beslendiğini düşünür. O halde vitaminleride normal olmalıdır. Halbuki D vitamini güneşten alınan ışınlarla vücutta derimiz tarafından kolesterolden yapılır. Ağrının mekanizmasına dönersek, kemiklerden kalsiyum kaybıyla yumşamaya başlayan kemikleri çepeçevre saran periost zarı ağrıya hassastır. Kemik yumuşadığından hareketler sırasında periost zarında esnemeler olur, çökmeler olur, bu ise hasta tarafından ağrı olarak hissedilir.

NERELER AĞRIR: En çok kullanılan ve en çok vücut ağırlığını taşıyan bölgeler ağrır. Bunlar dizler, ayaklar, bel ve sırt ağrılarıdır. Osteomalazi dahada ilerler ise özellikle yaşlılarda her yerim ağrıyor der. Gece yattığında kaburgaları ağrır. Hastalarda kas yorgunluğuda buna eklenir. Erken yaşlılık belirtileri ortaya çıkar. Yaşlılığı kabullenir. Kemiklerdeki ağrıyı muayene ederekte görebiliriz. Hastanın kendiside bu muayeneyi yapabilir. Göğüs kemiğine veya kaburgalara eliyle bastırınca acı hisseder.

NASIL GEÇER: D vitamini eksikliğine bağlı kemik ağrıları kullanmaya başlayınca 1 hafta içinde ağrılarında gerileme görülür.

VİTAMİN D VE AĞRI

Serum D vitamini düzeyinin 12 ng/ml’nin altında bulunmasının ciddi kas zafiyeti ve ağrı ile karakterize osteomalazik miyopatiye neden olduğu ve bu durumun D vitamini replasmanı ile düzeldiği bildirilmiştir. Spesifik olmayan kas iskelet sistemine bağlı ağrının osteomalaziye bağlı kemik ağrısından önce ortaya çıktığı gösterilmiştir. Bu nedenle persistan spesifik olmayan kas ağrılarında D vitamini eksikliği ayırt edilmelidir. Bu durum yetersiz Ca-P ve kötü organize kemik matriksi’nin periosta dışa doğru baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. Diğer yandan; tip 2 DM’li olgularda kemik ağrılarının D vitamini desteği ile iyileştirildiği gösterilmiştir. Bu durumun esas nedeni bilinmemekle birlikte; D vitamininin nöronal farklılaşma ve büyüme, nöro -müsküler fonksiyonları olumlu etkilemesi üzerinde durulmaktadır. [1],[2].
1. Holick MF. VitaminD: Extraskeletal health. Endocrinol Metab Clin North Am 2010; 39: 381-400.

2. BarthozewskaM, KambojM, PatelD. VitaminD: Muscle function and exercise performance. Pediatr Clin North Am 2010; 57: 849-861

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

Ben tavsiye etmiyorum

E