Ana Sayfa
»
Gıda
»
Bağırsaklar ve Probiyotikler
»
Üzüm sirkesi yapıyordum sineklenmiş, neden acaba? dökmeli miyim?
Üzüm sirkesi yapıyordum sineklenmiş, neden acaba? dökmeli miyim?
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
"Elmalar çökünce ağzına kalın dokumalı bir bez örtüp kenarlarını çok sıkı sabitlemeli. Burada amaç sirke sineklerinin kavanoza larva bırakmasını önlemektir. Seyrek dokumalı tülbent, gazlı bez vs sineklerin kavanoz içine girmesini engelleyemez. Kalın dokumalı bezi kavanoza çok sıkı bir lastik ya da iple sabitleyin." Bu ferda hanımın yazısı. Bunu okuduğumda sineğin kavanozda değil dışında oluşacağını anlıyorum.
dışarıdaki larvalar nasil oluşuyor peki?
anlayamadım ki yani tulbentin dışında oluşmasi icin sinek larvallrinin bir yerden gelmesi lazim
Icine girmeyecek sinekler. Agzini bezle sykica kapatin.
hic anlayamadım. Sirke sinekleri disardan mi gelip sirkeyi buluyor
sirkenin agzini kapatmiyorsunuz. Bezle bagliyorsunuz ki iceri giremesinler diye. Sirkeniz olmaya baslayinca sinekler ucusmaya baslar. Bir sure sonra da kendiliginden kaybolurlar. Sinekler dolustuysa dogru yoldasiniz demektir
iste bunu anlayamıyorum once. Kurtcuklar oluşacak kalin bez baglarsak o kurtcuklar nasil oluscak
Acaba tülbent bağlamanın sebebi içerde oluşan sineklerin dışarı çıkmasına fırsat vermek için olabilir mi?
ben hep tulbent bağlıyorum ama sinekler cikamiyor ki benim mantığım hala almadi disardan gelip sirkeyi bulmalari nasil oluyor
Sirke sinekleri sirkenin icinde olusmaz. Kokuya gelir. Ille sirke olmasi gerekmez sirke sineklerinin gelmedi icin. Fermentasyon icin sinek gerekli degildir arkadaslar. Tam tersine fermentasyon gerceklestiginden sinekler gelir. Sirke sinekleri sirkenin kokusuna gelirler. Ayni meyveyi mutfaga acikta koydugunuzda sineklerin üsüsmesi gibi düsünün. Sirkenin olusmasi icin sinege ihtiyac yoktur. Sinekler girmesin diye örtetiz bezi üstüne! Kafaniz karismasin!
tabiki sinekler fermantasyonu sağlamaz. Oyle demiyorum ki zaten. Peki o zaman bu sineklerin yumurtaları her evde bulunuyor mu?
Hicran Çağlar hanım ben sirkeyi tülbentle yapmıyorum. Turşu kavanozlarını bilirsiniz, iki kapağı olur. Biri şeffaf diğeri kırmızı. O kavanozlara kurup, kapakları da kapatıyorum. Hava alması için iç kapağın tıpasını açık tutuyorum ama kırmızı kapak zaten gevşek de olsa kapalı oluyor. Yani havadan başka bişeyin girmesi imkansız böyle bir sistemde. Sinekler sizce nasıl girip yumurta bırakıyorlar içeri?
Şu da var, bizim memleket serin. Şu an sinek falan kalmadı. Yazın da çok olmaz, olsa da sinekliklerden eve giremez. Girse de sirkelerimi dolap içine koyduğumdan sirke kavanozuna ulaşamaz, ulaşsa da içine girmesi imkansız.. Ama yine de larvalar oluyor. Bunların oluşumunu nasıl açıklayabiliriz?
Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan hesabı bu da. Bir şey anladıysam arap olayım.
Sineklerin duyulari cok kuvvetli. Karbondioksiti hissedip insanlari solugundan hemen buluyor sivriler mesela. Ayrica meyvelerin kabuklarinin altina yumurtalarini da birakmis olabilirler. Sirke sinekleri, en çok yaz aylarında sebze meyve satan manav dükkanlarının çevresinde ve çöp yığınlarının üstünde sürüler halinde dolaşan sineklerdir. Bu tür yerlerde gezmelerinin en büyük nedeni ise lavra evrelerinde maya mantarları ile beslenmelerinden ötürüdür. Ayrıca yumurtalarını çürümeye veya mayalanmaya başlayan meyveler içerisine bırakırlar. Yumurtadan cikmalari 14 gün sürüyormus arkadaslar.
Ben de süpheye düstüm siz detaya inince bayagi inceledim bu sinekleri