Veganlar neden et yemiyor ama bitki yiyor?

Veganlik kapatılsın veya erişime kapansın!

S
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
81
81 CEVAP

Bunların vegan versiyonunu da bu tip anti paylaşımları da gereksiz buluyorum açıkçası.

C

Oh, orama da ironi, burama da ironi

E

yaman şakacısın delikanlı! Buralarda harcanıyorsun.

U

Eyv hocam.

Sinan Tankut 6 yıl

Yaşasın veganizm !

C

Yaa veganligi yine tartışalım da ne olur belli bir zeka düzeyinin altındaki paylaşımlara prim yaptirmayalim kafası kopmuş inekle patatesi bir tutan biyoloji bilgisiyle kendi bilgimi aynı tutamicam özür dilerim.

E

Ee tutma o zaman niye kastin uzun uzun yazarak. Yüzü var diye mi et yiyemiyorsun veya yüzü yok diye mi bitki cansız geliyor size? Dnasi olan her şey canlı değil midir?

S

saçma bir tartışma. Hayvan acı çekiyor işte. Yeme olsun bitsin. Ne kadar lafı dolandırmayı seviyorsunuz...

U

Bitki de acı çekiyor hocam yukarıda yazdigima bakar mısın yüzü yok diye acı çekmiyor mu sanıyoruz veya canlı kabul etmiyor muyuz?

S

Bitkilerin sinir sistemi yoktur, acı hissetmezler.. En azından şu ana kadar bitkilerin acı hissettiği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bir kaç çalışma vardır ama onlarda refleks göstermesi çarpıtılarak hissediyor muş gibi gösterilir..

Yunus Küçükusta 6 yıl

Yani acı çekmiyor diye yiyoruz serbestiz. Aynı mantıkla bakınca olaya sinir sistemi olmayan bir insanı işkence yapıp öldürmekte de serbestiz o zaman nasılsa hissetmiyor.

Sinan Tankut 6 yıl

Sen hayvanları yediğin için vicdanını rahatlatmaya çalışıyorsun, bitkiler de acı hissediyoru, ee ne yapalım aç mı kalalım falan demeye çalışıyorsun ama öyle değil maalesef

Yunus Küçükusta 6 yıl

Yoo hiç bir yerde öyle demedim.

Sinan Tankut 6 yıl

Sinir Sistemi olmayan insan var mı? Ayrıca felçli falan sa ya da özel bir durumsa bile bir gün düzelebilir tedavi olabilir dersin ya da en basitinden ailesi sevenleri olduğu için yemessin o insanı ) yapma gerçekten zorlama gerek yok

Yunus Küçükusta 6 yıl

tamam kardeş sen hayvan katletmeye devam et.

U

Neden tartışamıyoruz, niçin sorularıma cevap vermiyorsunuz belki vegan olurdum mantıklı olsaydı yanıtlarınız.

S

Sinan Tankut elbette bitkiler de canlıdır ama hissedebilen varlıklar değillerdir. Ancak insanlar ve hayvanlar hissedebilen varlıklardır. Bitkiler hissedebilen varlıklar değillerdir. Canlı olabilirler, doğanın muhteşem canlıları olabilirler ancak hissedemiyorlar. Ve aslında biz bunu biliyoruz, hatta eminiz. Nasıl mı? Örneğin piknikteyiz ve piknik örtümüzü sermiş doğanın keyfini çıkartıyoruz. O sırada birinin bir kediye ya da köpeğe vurduğun görsek çok kızarız değil mi? Bunun yanlış olduğunu düşünür, hatta yapan kişiye tepkimizi belirtiriz. Ancak o sırada üzerinde yattığımız otlar hiç umurumuzda değildir. Çünkü biliyoruz ki insanlar ve insan harici hayvanlar hissedebilen varlıklardır ancak bitkiler değildir. Sosyal medyada bitkilerin hissedebildiğine dair haberlere denk gelmiş olabilirsiniz. Ancak hepsinin aslında bitkilerin bir takım uyaranlara bazı tepkiler verdiğini (tıpkı bir alarmın çalışması gibi) ispatladığını görürsünüz. Ki mesela sokakta beslediğimiz, doyurduğumuz kedilere birinin zarar verdiğini görsek ve ona bu yaptığının yanlış olduğunu söylediğimizde bize "e ama bitkilerin de canı var" dese "iyi evet haklısın kediye tekme atmaya devam et" demeyiz di mi?

Ö

Bilmezden gelmeye devam et.

U

Özlem Soğukkuyu teşekkür ederim yanıt için. Yani sırf hissetmedikleri için onları yeme özgürlüğümüz mü var? Bu kadar bencil midir veganlik? Hissetmiyorsa yiyelim hadi. Kaldı ki hisleri olduğu konusunda bilimsel araştırmalar varken. Müzik dinletilen çiçeklerin, güneşi gören çiçeklerin daha hızlı büyüyüp soğuğu hissedenin ölmesi gibi.

S

veganlar bencil mi dsfsdgsdg buna laf anlatmaya çalışırsan böyle olur dfsd

U

ufuk tartismayacaksan park var bak orada oyna sen.

S

Sırf hissetmiyor diye yeme özgürlüğü buluyorsun kendinde. Bencilsin evet. Soru soruyorum cevap yok. Park fotosu attım bak tam senlik.

S

yav senin amacın çıkıntılık yapmak sana niye laf anlatayım bir de çamursun zaten.

U

Sizler yalnızca su içerek yaşayın ve saygı duyalım, önderimiz olun madem bu alan sizi bu denli rahatsız ediyor. Hayvan bitki hiçbir canlıyı yemeyin. Haklısınız hiçbir canıyı yememeli ama ben böyle bir sav öne sürmüyorum siz sürdüğünüzee göre siz başlatın buyurun

O

Bencil olmayın lütfen Hayvanları da bitkileri de yemeyin

O

Şu veganliga saygı duymak yerine neden sürekli bu kadar ucuz şekilde espri konusu yapmaya çalışıyorsunuz. üzerinde tartışılacak bir konu değil ki bu. Kimse size birşey dayatmiyor. Altı üstü saygı duyacaksınız.

E

Veganların, et tüketen insanlara tecavüzcüsünden katiline bir sürü ithamlarda bulunup saygı duyulma isteğine hayretle bakıyorum.

C

Tüm vejetaryenler yapmaz onu, yapanlar yanlıştadır; Vejetaryenlere saygısızlık yapan hepçil beslenenler de yanlıştadır, ne farkınız var? Yalnızca tavır olarak bakıyorsak

O

Katli diyerek bir yere varılacağını ben de sanmıyorum ama gerçek bu.

U

Önemli olan insanlara kanıksatılmış yanlışların farkına vardırmaktır.

U

Tamamen aynılar bu saygısızlık konusunda yukarıdaki bireylerle, inanılmaz... İnsanlara katil demek ya da genelleyip masumiyetle dalga geçmek...

O

Vejetaryen demedim, vegan dedim. Bu kadar üst düzey ifadelerde bulunan vejetaryene sık rastlamıyorum. Açıkcası son zamanlarda türeyen, et yiyen insanlara yapılan bu çirkin söylemler benim o guruha olan anlayış sınırımı fazlaca aştı. Bence siz kendi aranızda bunu bir konuşun. Görüşünüze zarar veriyorsunuz kendi elinizle.

C

Katil sana göre hakaret ona göre gerçek.

U

Veganlık üçkağıttan başka bişi değil bence. Soyadan köfte yapıyorlar lan daha ne!

S

Katil hukuki bir terim, objektif ölçütleri var. Gavat nedir ya? Bildiğin ötekileştirmek için uydurulmuş, odunluğunu kusuyor gelmiş herif üzerimize.

U

Yalnız bana göre, ona göre hakaret tanımlarına girersek işin içinden çıkamayız. Bana göre de veganlar, nasıl duyar kasacağını bilemeyen farklı olayım diye kendini rezil eden insanlar. Size göre hakaret olabilir ama bana göre gerçek bu. Hoş oldu mu? Uzlaşma anlayışınız bu kadar sığ atışmalar üzerine kurulu olacaksa aldığınız her tepkiyi hak ediyorsunuz demektir.

C

Arkadaşın beyni iyice sulanmış patates yerine birazda et yesin yada bi neskafe içsin

T

Bu ifadelerini söylemekte özgürsün bana göre. Hakaret yok. Ama konudan tamamen alakasız, rencide etmek amacı güden bir söz olsa derim ki bu bana bir saldırı.

U

Katile katil diyen insana "biat et, kendini sansürle" diyemem hiç.

U

Tek sorun katillerin sayısı çok fazla. Ve iktidarları başka hiçbir kesimin iktidarı kadar güçlü değil.

U

Bu kadar güçlü bir iktidara bunu demek belki yel değirmenlerine savaş açmaktır ama yine de olsun. Gerçekler sansürlenmemeli.

U

Bakın sizin en büyük sorununuz bu. Kendinize empati duyulmasını beklerken asla karşı tarafa bir empati kuramıyorsunuz. Siz, söylediğiniz her şeyde çok haklı olduğunuzu sanıyorsunuz. Kendinizce de öylesinizdir. O kadar ılımlı yaklaşmaya çalışıp, size olan tepkilerin kaynağını (kendimce) söylemeye çalışıyorum. Lakin siz aynı yerde duruyor asla adım atmıyorsunuz. Niye? Bu kadar hayvansal ürünün arasından vegan beslenmek cidden başarı. İrade ise takdire şayan. Kendi doğrularınızı karşı tarafı kışkırtacak şekilde dile getirdiğiniz an doğrularınız bir deli saçmalığı şeklinde tınlıyor. Bunu bir kabul edin.

C

Bu kiskirtici soylemin sebebi insanlari şok etmek diye dusunuyorum. Ben mesela ceset kelimesini hayvanlara kullanan bir caps gordugumde cok sasirmistim(hala et yiyorum gerci ama sasirdim yani: F ).

Semih Bektemur 6 yıl

Bir de o ifade sana göre tamamen öznel şartların rencide etmeye meyilli bir söylenişidir.


Sen bir ineği öldürmekle suçlanıyor da bu suçun belirsizse elbette burada katil demek yakışık almazdı. Ama zaten ineği öldürdüğünü söyleyen sen isen nasıl olacak da ineğin kanı senin elinde olmayacak?

U

İneğin öldüğü gerçeği burada tamamen nesnelleşmiştir.

U

Amaç sadece kışkırtmak olsaydı bunu ben de kabul etmezdim. Ama doğrularımız kışkırtıcı geliyorsa baştan aşağı bunda kınayacak tek bir şey bulamam. Naveganların kafası rahat olsun diye kimseye kendini sansürle diyemeyiz.

U

Katilin tanımında insan öldüren kimse yazar. Kelimeleri kendinizce tanımlamaktan vazgeçin

C

Katilin tanımı üstünde bir tartışma istiyorsan, yap onu. Neden karşı tarafı susturmaya çalışıyorsun?

U

O zaman kaybetmeye devam edin efendim. Söyledikleriniz hiçbir etki uyandırmıyor zira naveganlarda.

C

Düşüncenlerinizi hakaretvari yapmayın demek susturmak olursa, öyle olsun ne diyeyim

C

Vegan olmayanlarin daha çok bitki tukettiginin farkindasiniz değil mi? Hem kendiniz bitki yiyorsunuz, hem de tonlarca bitkiyi once hayvanlara yedirip sonra da o hayvanları öldürüyor, sömürüyor ve köleleştiriyorsunuz. Daha az bitki tüketmek isterseniz de vegan olabilirsiniz. https://blog.veganoluyorum.com/bitkiler-ve-hissedebilirlik-b732d94bd8a6?gi=36c656f3483f

E

Bakın bence şu bir tartışma konusudur."Veganlar neden öz eleştiri yapamaz? " kendi tabularınızı bir kenara çekin. Kendi doğru bildikleriniz gözünüzü kör etmiş zira. Söyleyecek başka bir şey yok.

C

Bence yapar, pek çok şeyi irdeleyip bir sürü insan aynı şeyi yapmasına rağmen kendi ahlaki normunu geliştirme imkanı bulmuş biri öz eleştiri de yapar.

U

Ama doğru bildiklerimizi birilerinin tepkisini çekecek diye geri mi tutalım?

U

Ay ne guzel, engelledigim bir dengesizin yorumlarini görmüyorum, sinirlerimi ziplatmiyorum. Kalp sagligi onemli

G

Anlatamıyorum sanırım. Et yemeği yanlış mı buluyorsun? Söyle. Anlat. Bunu yaparken katil, tecavüzcü, Vicdansız gibi karşı tarafı rahatsız eden ifadeler kullanma. Kullanırsan olay başka boyut kazanır. Çok mu zevk alıyorsunuz ya insanların sürekli sizle dalga geçmesinden? Amacınız bu fikri yaymaksa ona uygun davranın. Ha değilse bilemem. Bir olayı anlatmanın bin çeşit yolu var. Siz bu tip kelimeler dışında başka ifadeler bulamayacak kadar kelime kıtı olduğunuzu düşünüyorsanız da üzülürüm. Türkçe zengin bir dil. Yararlanın

C

Vegan olan herkes bitkilerin acı cekmedigini bilir. Ayrıca veganlar etin verdiği vitaminlerin sebzelerde bulunduğunu dile getirir. Canlıların hayvanların yaşam haklarinin olduğunu istemediği şekilde işkence yapılıp oldurimesine karşı koyar. Ne güzeldir veganlık. Çok isterdim gerçekten. ...

B

İlginç. Bilmene rağmen engel olan nedir?

Ufuk Yırtıcı 6 yıl

Yediğim zaman suçluluk duygusu hissediyorum. Kendimde anlatamadığım hatta uykumu kaçıracak derecede rahatsız eden bir durum. Eşim malesef benim gibi düşünmüyor. Kızımı da sürekli etle beslemek için mücadele ediyor. Ben genelde et ve et ürünleri almamaya çalışıyorum

Burcu Yıldızbaş 6 yıl

Şu an vegan olmak için mücadele ediyorum en azından kuru bakliyat ve sebze ağırlıklı yemekler yapmaya çalışıyorum.

Burcu Yıldızbaş 6 yıl

Merhaba Zorlanacaginizi dusundugunuz noktalar varsa yardim etmek isterim. Buradan da yardim alabilirsiniz http://www.veganoluyorum.com/

Emre Ayka 6 yıl

Anlıyorum. Ama engel olan bir şey yok değil mi?

Ufuk Yırtıcı 6 yıl

Derya Atalay ben buna suç deyince sorun olmuyor, suçun adını söyleyince mi suç oluyor? Yani hayvan öldürmek suçtur deyince sorun yok, hayvan öldürmek cinayettir deyince mi var? Arada ne fark var?

U

Tartışma üslubu vardır bilmem bilir misiniz? Bir taraf, karşı tarafı sürekli suçlar şekilde konuşursa burada bir tartışma olmaz artık. Atışma olur.
Hayvanları öldürmenin suç olduğunu düşünüyorum ile siz hayvanları 20 dklık damak zevkiniz ile katlediyorsunuz katiller cümlesi aynı etkiyi verir mi insanda? Birinci cümle senin bir düşüncendir. İkincisi ise düşünce değil saldırıdır.

C

Peki sence Derya Atalay vegan tartışmasına başlığın altına yemek resmi atan ne yapıyor?

U

Saçmalık yapıyor. Hatta şu tip fotoğraflar da saçma.

C

Aynen yeşilin hakettiği yer midemiz degil dogadır

Ü

Hayvan oldurmek cinayet degil ki. Basbayagi yalan bu. Polise sikayet edersen gulerler.

I

ceren hanım iyide başlıkta ironi var şayet hakaret varsa lütfen olan kısma etiketleyin

U

Yani tartışılabilir bir durum dalga geçen arkadaşlar lütfen herkesin yaşam tarzına saygı duyun Ve üslubunuza dikkat edin

U

ya hu etoburlar olarak cani olduk katil yamyam sapık olarak bile nitelendirildik basit bi ironi nerelere geldi

S

bitkilerin acı çektiğini gösteren bi belgesel vardı hatta yanılmıyorsam linkte var https://www.youtube.com/watch?v=uE3GnJTxbGA

B

Bu video bitkilerin hissettiğini değil, bazı uyaranlara bir takım tepkiler verdiklerini gösteriyor sadece.

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

uyaranlara tepki verdiğine göre acıda bir uyaran değilmidir

Burcu Ardiç 6 yıl

Hissetmeyi bir uyarana tepki vermek olarak izah edemeyiz sadece. Bir alarmın çalışmasını düşünün, alarmlar hissediyor der miyiz? Hayır di mi? İşte bitkilerinki de aynı, sadece alarm canlı değil ama bitki canlı.

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

kendiniz dediniz alarm canlı değil bitki canlı.... Yaşam kaynağına ihtiyacı olan ve büyüme gibi gelişme gösteren bütün varlıklar canlıdır ve uyaranlara karşıda tepki verirler... Sadece ağzı dili yok diye acıya duyarlı değil diyemessiniz

Burcu Ardiç 6 yıl

Ben demiyorum burcu, bilim diyor Bitkiler hissedemez ancak canlıdırlar tabi. Taş değillerdir yani (tabi taşın da canı var diyen olursa saygı gösteririm ona da ) Marul yiyorsunuz diye kediye tekme atmayı gerekçelendirmezsiniz di mi? Marul ile kedi arasında bir fark olduğunu bilirsiniz. İşte o fark kedinin hissedebilen bir varlık olması marulun ise hissedebilen bir varlık olmaması.

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

Yeme hiç bir şey solumada

Ö

Et yeme ot yeme. En iyisi bok yiyelim.

M

Bir ara vicdanımla midem arasında kaldım midemi seçtim yediğim hayvanlardan özür dilerim

D

Kesinlikle bitkiler ve ağaçlarda ayni bizden farksız herşeyin farkindalar. Biz canlı deyince neden sadece yürüyen ve konuşan anlıyoruz. Biz varyans biz bis. Kten anlamiyoruz

E

Veganlar yallah amazon ormanlarına

H

Patatesin canı yanar mı bilmem ama, siz patates olmuşsunuz

F

Fk vegan go cannibal

M

Kreatin yalnızca et gibi hayvansal gıdalarda bolca bulunur ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Etin içerdiği kreatin fiziksel, zihinsel performansı attırmaya yarar. Ve birçok yararı var diğer besinler gibi. Eti örnek verdim sonuçta bütün besinlerin yararı var. Şöyle bir durum var sadece et değil ben vegan değilim ama eti sevmiyorum yani çok tüketiyorum ama bunun yanında süt, yumurta, yogurt, süt bunların faydalarını reddetmek çok zor. Et dışında bu ürünler hayvanlar ölmeden de elde edilebiliyor

Ü

Merhaba Ümmühan Duras. Bildiğim kadarıyla kreatin insan vücudunda sentez ediliyor yani dışarıdan alınması şart değil. Ve anladığım kadarıyla yoğun spor yapanlar dışında (ki o bile kesin değil) ekstradan kreatin almak şart da değil. Yani sonuç olarak vegan olduğumuzda kreatin eksikliği yaşamıyoruz. Ki böyle bir endişemiz varsa da kreatin seviyemizi kontrol ettiririz arada bir Eti neden sevmiyorsunuz tadı yüzünden mi yoksa bir hayvanın vücut parçası olduğu için mi?

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

O konuda haklısın arkadaşım et konusunda örnek vermek istedim çünkü benim de arada kaldığım bir durum. Eti şöyle yeme isteği duymuyorum. Tadının kötü olması değil bana ağır gelmesi. Kan grubuma göre etin bana iyi gelmesi gerekirken ben çok iyi olamıyorum.

Ümmühan Duras 6 yıl

Kan grubuna göre beslenme ne kadar bilimsel bilemiyorum tabi ama sonuç olarak vegan olarak da sağlıklı olabiliyoruz. Hani aslında hiçbirimiz hayvanlara gereksiz yere (ki gereklisi nasıl olabilir ki di mi?) zarar verilmesini onaylamayız aslında. Bu durumda onlara zarar vermeden de sağlıklı olabileceğimizi bilmek en doğru hakkımız bence. Bakın bir sürü sağlık kurumu vegan beslenmeye onay veriyor; http://abolisyonistveganhareket.org/post/142476828006/vegan-beslenmeye-onay-veren-sa%C4%9Fl%C4%B1k-kurumlar%C4%B1

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

Ben bir arkadaşım vegan onunla konuştuk bana yemediği gıdaların içindeki besinleri diğer gıdalardan sağlayabildiği söyledi. O konuda çok haklısınız. Kesinlikle saygı duyuyorum size. Hatta hani menülerde size de yer ayirilmasi gerektiğini düşünüyorum özellikle kahvaltı menüsü. Sadece yoğurdu çok seven biri olarak cidden o konuda biraz tereddütlerim var.

Ümmühan Duras 6 yıl

Aslında vegan yoğurt da var, hem hazır alabiliyoruz hem evde de yapabiliyoruz. Hani eğer bir hissedebilen varlığı kullanmadan da yaşamımızı devam ettirebiliyorsak aslında zevkimiz için var olan o alışkanlıklardan kurtulmanın öyle ya da böyle bir yolunu bulmalıyız öyle değil mi? Veganlık aslında saygı duyulması gereken bir konu değil alsında yapmamız gerekeni yapıp hayvanları kullanmıyoruz. Hani kedilere tekme atmıyorum diye saygı duymazdınız ya bana, onun gibi işte.

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

Ette yerim otta. İkisini yerkenden vicdanim sizlamio doganin konu der geçerim.. Veganlara da saygim var yemesin onlar

Y

yunus biri durduk yerde bir köpeğe tekme atsa rahatsız olur musunuz?

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

Taşın kökü, ziftin peki yenebilir. Ancak Ziftin pekinden emin değilim. Çünkü Zift bir petrol ürünü. Petrol de bir zamanlar ölmüş hayvanların atığı galiba. O zaman veganlar Zift te yiyemez. En iyisi taşın köküdür.

O

Veganlar zift yemiyor ama sebebi sizin yazdığınız gibi değil

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

Bu bildiğin patatestenmi bahsediyor ?

M

evet

İlyas Güreşci 6 yıl

Ne kadar salakça değil mi

İlyas Güreşci 6 yıl

Böyle çiftlikten binlerce var gelsinler haber olmuş kapatılmaya çalışan işkence yerleri gösterip bize katilsiniz bakın böyle yerlerde yaşıyor kesiliyorlar sizde bunu yiyorsunuz diyorlar ya....

H

Sorun zaten kölelerimize nasıl baktığımız değil. Yani tabi ki eğer bir hissedebilen varlığı köleleştirdiysek ona iyi bakmalıyız ama iyi bakıyor olmamız köleliği haklı çıkaramaz. Bu resimdeki hissedebilen varlıklar olan hayvanlar hayatları boyunca sömürülüp (sütleri için doğurtuluyorlar, yavruları ya süt kuzusu olarak kesiliyorlar ya da anneleri gibi hayatları boyunca süt makinesi olarak sömürülüp öldürülüyorlar ya babaları gibi damızlık olarak sömürülüp öldürülüyorlar ya da yünleri için sömürülüp öldürülüyorlar) sonra da öldürülecekler. Üstelik yaşamak ve sağlıklı olmak için tüm bunlara aslında hiç ihtiyacımız olmamasına rağmen, sırf keyfimiz için sırf alışkanlıklarımız öyle diye sırf daha kolay diye.

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

Ya kendileri ölecekler ya da ölmeden önce öldürmek ki yaşlı iken, zaten biz beslemezsek soyları tükenir, vahşi domuz vahşi hayatta pembe tüysüz domuz çiftlikte bakımla yaşıyor zaten evrimlisler, hepsini şu an sokağa atsak ölürler ve esas o zaman katil oluruz, her et yiyen hayvanın kötü alışkanlığı olması da nasıl bir şey bilmiyorum ama yeniliyor ve doyuluyorsa demek ki ise yarıyor, işe yaramamasi için alkol gibi olması lazım, içsen zarar içmesen de ne artı ne eksi oluyor. Bizi de yiyen hayvanlar var ama ne yapalım doğa deniyor buna

Hilda Paydak 6 yıl

hilda tüm bu yazdıklarınızı bir köle sahibi olarak yazdığınızı düşünün. İnsan köleliğinin yasal olduğu bir ülkede bir köle sahibisiniz ve size insanların köle olarak kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen birileri var siz de onlara bu cevabı veriyorsunuz. Neden hepsini sokağa atalım ki? Siz tüketmezseniz üretilmeyecekler zaten, talep olduğu için dünyaya getiriliyorlar. Ki elimizde böyle evcilleştirilmiş ve insana bağımlı hale getirilmiş bir hayvan olsa idi de bakımını üstlenirdik. Yani katletmek üzere çoğaltmanın zıttı doğada ölüme terk etmek değil. <> Bu noktada size hissedebilen varlıklardan bahsettiğinizi hatırlatmam gerekiyor. "Tarlamda pamuk topluyor, demek ki işe yarıyor öyleyse bu insanı köle olarak kullanmaya devam edebilirim" <> Hayvanların davranışlarını işimize gelen konularda kopyalamıyoruz ama. Hayvanlar birbirini yerken aynı zamanda birbirlerinin poposunu koklayarak selamlaşıyor, bunu yapmıyorsanız yemek davranışını da hayvanları referans alarak şekillendiremezsiniz.

Özlem Soğukkuyu 6 yıl

Bizi yemek için hapsedip yeseler itirazım olmazdı, her yıl binlerce insan hayvanlar tarafından yeniyor, insanların da hepsi özgür değil genel bakarsak, sabit ev iş ev iş giden var, hayvanlar da en azından bir şeye zorlanmadan rahat gezerek dolaşıyorlar insanlar geçerken seviyorlar oksuyorlar, yaşlanmaya da yakınken yemek için yeniliyorlar, çoğu hayvan erken ölür yemek bulamaz veya başka hayvan yedi diye, insanlar ömürlerini uzatiyorlar üstelik. Ayrıca hayvan uretilmiyor, insanlar hamile nasıl kalıyor sizce sadece tecavüzden mi ortaya çıkıyor? Hayvanlar da açık alanda gezerken ciftlesebilirler her zaman zorla değil ki zorla yapılanlar kapattirmaya çalışılıyor

Hilda Paydak 6 yıl

Özlem özgür demedim insanlara, aksine kimse özgür değil zaten genel bakarsak dedim kesmeyin o bölümü

Hilda Paydak 6 yıl

Bunu söyleyen ve haklı bulup paylaşanların beyninin nasıl çalıştığını cidden merak ediyorum. beyin hacmleri her halde Ardipithecuslarla aynı

R

Arkadaş dişin yarsa yiyecen ne demişler yiyen dikilir yemeyen yıkılır

M

Patates ağlıyordu

H

Patates cesedi yiyip kani icen veganlarin baskalarina ahlaki ustunluk taslamasini cok yanlis buluyorum.

I

Et giren eve dert girmezmiş ohh miss

E

Huahahaja cildiriyorum resmen

Sinan Tankut 6 yıl

O ev degil ama neyse

Gökhan Küçüközer 6 yıl

Yer miydi

Ebru Ayasava 6 yıl

Kaç yaşında acaba bu tartışanlar 8'mi?.... Dünya üzerinde bir denge vardır... Hiç bir canlı keyfi için bir başka canlıyı öldürüp yemez insanoğlu haricinde... Ve bunu meşrulaştırmak için otlarında canı var bilinci var gibi bir hikaye uydurmaya başladılar son dönemde... Seninle aynı duyguları paylaşan, sevebilen üzülen, doğuran, sahiplenen, mutlu olan bir canlıyı yemek için bulduğunuz bahaneler o kadar saçma ki... Evet haklısınız elmada canlı ve ha elma yemişsiniz ha 3 aylık süt kuzusunu ana kuzusunu yemişsiniz aynı şey ve bununla siz doğanın dengesini sağlıyorsunuz, siz o kuzuları yemezseniz dünyayı danalar inekler koyunlar kuzular ele geçirecek...

H

Sonunda anladi. Buna da sukur.

Izel Bayuk 6 yıl

kardeş bok mu yicez

T

no vegan yes party

M

bunu yazan bu kafa ne güzel kafa..

M