Vegan olan insanlar daha fazla mı yaşar?

Merhabalar,

Et yemeyi çoğu insan gibi ben de çok seviyorum. Ancak bir arkadaşımın vegan olma hikayesini dinlediğimde hayvansal ürünlerden uzaklaşmam gerektiğinin farkına vardım. Öncelikle bu konu 2'ye ayrılıyor.

1) Etik olmayan hayvansal ürün üretimi.
2) Hayvansal ürünlerin zararları

1. konuyu tartışmak istemiyorum. Benim öğrenmek istediğim nokta 2. kısımla ilgili. Çünkü hayvansal ürünlerin zararlarını araştırdığımda insan türünün aslında otçul olduğuna kadar giden iddialarla karşılaştım. Mesela bir elmanın kabuğunu yıkıyoruz ya zehirler gitsin diye işte o zehir ette 100 kat fazla bulunuyormuş. Vegan milletler (africa ve çin kabileleri) 100 yaşından fazla yaşarken et ağırlıklı beslenen milletler(Avrupa) ortalama 50-60 yıl yaşıyormuş. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı veganlıkta sanki... İnternette Türkçe aradığımızda etin faydaları çıkarken İngilizce veya almanca aradığımızda ise adeta veganlık çağrısı yapan siteler çoğunlukta. Süt, peynir, yumurta, et... Kanser, hücre stresi, toksinler, sindirim sistemi rahatsızlıkları... Hepsinin çok büyük zararları konuşuluyor. Aramızda vegan varsa bizi aydınlatabilir mi?

Bir de gerçekten mantıklı yorumlar bekliyorum.

B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

düz mantık => insanlar et yemeseydi şimdi biz de var olmayacaktık

S

Otçul hayvanlar gibi lifleri ve selülozu sindirebilecek gelişmiş katmanlı mide yapısına sahip değiliz. Ornek olarak bir ineğin mide yapısını ele alalım. 4 bölümden oluşur. Işkembe şırdan börkenek kırkbayır. Bizde ise tek bölüm var. Diğer otobur hayvanlarda da bu durum böyle ya 3 bolum var ya da 4 bolum var midelerinde. Biz tamamı ile otobur bir hayvan değiliz.

F

Elmanin kabuğunda ki zehirin 100 kat fazlası ette bulunuyor (Muş) ?
Kim test etmiş?
Kim ölçmüş?
Hangi et?
Kırmızı, beyaz?
Vegan milletler kim?
Afrika komple vegan mi?
Afrika ve cin de (özellikle veganlarin) uzun yaşadığını hangi araştırma şirketi yapmış?
Mış'larla muş'larla inanacaksak herşeye uydurmak kolay.

Y

Benim de öğrenmek istediğim bu. İngilizce kaynaklarda toxinlerden çok fazla bahsediliyor. Bu gerçekten böyle mi değil mi? Buna karşıt bir tez sunmanızı istiyorum...

Burak Kurtman 6 yıl

Gerekli ölçüde ve doğru koşullarla alınırsa hiçbir problemin oluşacağını düşünmüyorum

S

Ne Çin kabileleri, ne de Afrika kabileleri; çoğu otçul değil. Coğrafi şartlar da el vermiyor, her bitki de oralarda evcilleşmiyor. Üstelik hayvan bulmak, yeteri kadar ot bulmaktan daha kolay. Yüzyıllardır böyledir. Vejetaryenlerde, "kramp" denilen kas kasılması sorunu daha çok görülüyor. Çünkü: yeteri kadar magnezyum alamıyorlar.

O

Avrupa'daki ortalama ömür süresine tekrar bak 80 civarında

R

günümüzden bahsetmiyorum

Burak Kurtman 6 yıl

Et yemenin insan icin degil de cevre icin zararlari ile ilgili bir sey okumustum. Tek bildigim, hayvanlari yetistirirken atmosfere yaptiklari karbon saliniminin zarar verici derecede olmasiydi. Bunun disinda insan vucudu ile ilgili pek bir bilgim yok denebilir.

A

Biyolojide besin zinciri var. Üreticiden tüketiciye doğru gidildikce zehirli madde miktarı artar. Biz besin zincirindeki en üst canlı ile beslenmiyoruz örnek insan aslan kaplan biz üreticiden sonra gelen otcul 'ları tüketiyoruz bu sebeple aldığımız zehirli madde miktarı düşük senin söylediğin şey çok yanlış, aslında her canlı omnivor dur. Sadece bazılarında etcillik ve otculluk ağır basmaktadır bazı ayı türleri arada ot tüketiyor etciller sağlıkları bozulduğunda belirli otlar yiyiyorlar afrikada su aygırları. Göç döneminde timsahların avladigi fazla antiloplari bile bazen yiyiyorlar

A

Vegan/vejetaryenlerin et ve balik yemedigini goz onune alirsak ve temel yag asitleri ve temel proteinleri de hesaba katarsak onlarin yeterince dengeli beslenemedigini soyleyebiliriz. Sonucta aminoasitlerin hepsini sentezleyemiyoruz, yalnizca 8'i vucudumuzda sentezleniyor ki bu da kalan 12 tanesini almak zorunda oldugumuz anlamina geliyor. Bu on iki tanesini (hangi tur ne kadarini iceriyor bilmiyorum) alabilecegimiz bir kaynak da balik ve et. Yaglara deginmeme gerek yok sanirim, proteinlerle ayni hesap.

A

Baklagilleri hesaba katmıyorsun ama yine de protein eksiklikleri olduğu aşikar.

Sarp Kayrav 6 yıl

Bir onceki yorumumda dedigim gibi, vucuda olan yararlari ve zararlari ile ilgili pek bilgim yok.

Aybegüm Sanatçı 6 yıl

Ki burada da yalnizca et ve balik uzerinden cikarim yaptim.

Aybegüm Sanatçı 6 yıl

Hayır tüm amino asitleri ve mineralleri karşılayan vegan ürünler mevcut... Kenevir tohumu mesela tek başına temel aminoları ve omega 3-6 içeriyor.

Burak Kurtman 6 yıl

Peki bunlar et ve balık kadar yeterli oluyor mu?

Aybegüm Sanatçı 6 yıl

Hiç bir bilimsel kanıtı olmayan bir yaşam tarzı. Evrimsel sürecimize bakacak olursan ya da araştıracak, gerçeği göreceksin. Bilimsel bir makale yazamdığım için özet geçiyorum. Protein, yağ ve lifi hücrelerimiz sindirebiliyorken karbonhidratı sindiremez. Bu yüzdendir ki kilolu ve yağlı bireyler meydana gelir. Bu yüzden evrimsel sürece ters gitme genlerine ihanet etme.

U

son zamanların modası oldu bu veganlık

O

Sigara içmekte bir zamanlar modaydı daha sonra zararlı olduğu anlaşıldı et neden böyle olmasın?

Burak Kurtman 6 yıl

Bende veganim, fakat sonradan olmadim. Kendimi bildim bileli sut, yumurta, et, balik vb hayvansal gidalarin hicbirini tuketmiyorum-tuketemiyorum. Ailemde baska vejeteryan/vegan yok. Sonradan olmadigim icin simdiye kadar hicbit sıkıntısını gormedim. Demir anemesi dısında kışlari hastalanmam grip olmam bile. Hastaneye nadir basvuruyorum. Sadece tenim cok hassas normal vuruldugunda bile direk morariyor ve bembeyazim. Yalniz dengeyi cok iyi ayarlamak gerekiyor vucudun istedigi tum eksiklikleri karsilamaniz gerekiyor protein eksik ise muhakkak ona karsilik gelen baklagilleri tuketmeniz lazim yoksa bas donmeleri halsizlik olabiliyor. Kafaniza gore yiyemiyorsunuz. Haftada bir mercimek yemek gerekiyor, mantar tuketmek gerekiyor. Bunun disinda son 3 yildir bu durumu biraz yenmeye calisyorum. Ilk kez hayatimda baligin tadina universitede bi ekmek arasinda baktim onada baktim denmez uzerine bol nar eksisi ile tadini öldurerek yiyorum. Mangalda pisen etleri bol baharatla tadini öldurerek yemege calisyorum. Birazda psikolojik demek isterdim fakat affedersiniz tadini aldiginiz onun et oldugunu dusundugunuz an kusma tiksinme yiyememe geri basliyor. Vucud sinyal veriyor.

G

bende de aynı durum söz konusu özellikle haşlanmış et ciğer yumurta patlıcan badem bunları ağzıma aldığım anda hemen bir kusma isteği geliyor

Salih Kenan 6 yıl

Patlicanda hic bir sıkınti yasamiyorum. Hatta en cok tukettigim besin.

Gamze Kazancı 6 yıl