Bal ve pekmez tüketmek zararlı mı?

Bal ve pekmez tuketmenin bi zarari varmi acaba bilgisi olan paylasirsa sevinirim

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
20
20 CEVAP

Ben bal üretiyorum. Bal konusunda fikir sahibiyim haliyle. Doğal bal illaki var. Ama miktar az olduğu için fiyat farklı oluyor. Arı kendi peteğini kendi örüyorsa ve sadece doğadaki çiçeklerden balını yapıyorsa bu doğal baldır. Şöyle söyleyim benim ürettiğim balı şeker hastalığı olanlar bile tüketebiliyor. 1 1.5 yaşından büyük herkesin mutlaka arı ürünleri tüketmesinin doğru olduğunu düşünüyorum bağışıklık sistemi için. ( Söylediklerim şekersiz bal için geçerlidir)

U

İyi balı ayırt etmenin imkanı yok. Kim ben ayırt ediyorum diyorsa yalan söyler. Şekerleşme olur "arının yaptığı" çiçek balları zamanla donar. Bizim baldan anlamaz yerli tüketici beyazlasan sekerlesen balı hakiki değil diyerek tuketmez. Bu yüzden büyük firmalar balı ısıtıp soğutarak kristalize olma özelliğini dolayısıyla aminoasit ve protein zincirlerini bozarak sekerlesmeyen bal sürüyorlar piyasaya.

Uğur Beyza 6 yıl

Bildiğiniz tanıdığınız guvendiginiz arıcı varsa ordan alın balınızı. Arısız üretilen bal aromalı glikoz şurupları bal diye satılıyor.

Uğur Beyza 6 yıl

Parça parça yazıyorum kusura bakmayın. Balı petek olarak satın alırsanız en azından arının yaptığını bilebilrsiniz. Sekerli veya değil ama kesinlikle arı yapmıştır petekli balı. Çünkü daha peteğe sahte bal dolduracak teknoloji gelişmedi

Uğur Beyza 6 yıl

Biz Çanakkale'de Arı yetiştiricileri birliği'nin laboratuvar tahlilli ballarını kendi yerlerinden güvenilir bulduğumuz için alıyoruz. Sanırım kooperatif güvenilirdir.

Kemale Yortanlıoğlu 6 yıl

Güvenilir tabiki. Tahlilli balda hile olmaz zaten. Önemli olan tahlili okuyabilmek. Tahlilde sakkaroz (çay şekeri)) oranı düşük olmalı. Son tüketicinin anlayabileceği nokta bu. Ben aynı zamanda ziraat mühendisi olduğum için konuya hem teknik hem sosyal açıdan bakmaya çalışıyorum. Kooperatifler arının balını satar. Problem yok yani

Uğur Beyza 6 yıl

Uğur Beyza balın her yerinde kristalleşme değilde sadece dibinde kristalleşme oluyorsa o bal hakiki diyebilir miyiz. Ben yetiştirici bir arkadaştan yeni aldım, sadece dibinde kristalleşme oldu. Sizin bu konudaki fikrinizi merak ediyorum.

Ömer Ayana 6 yıl

Şerife şeker verilmesinin kuralı var. Ben kısaca anlatayım. Arılar bahardan yaz sonuna kadar yani çiçekler bitene kadar bal yapar. Biz bu balı alırız (çalarız). Çiçek olmayan sonbahar döneminde arı yavrularına yedirecek besin bulamaz doğadan. Kışa kadar depo yapması adına ariya sonbahar sonuna kadar şeker verilir. Arı bu şekeri bal yapar kış boyu bununla beslenerek ilkbahara kadar popülasyonu sabit tutar. Ben çiçeklenme başlayınca asla şeker vermem. Çünkü kendi çocuklarimda yiyor aynı balı. Az ama öz oluyor balım. Büyük sıkıntı şurada, bazi arıcılar şeker pahalı olduğu için glikoz şurubu mısır şurubu vs veriyor ve bunlar peteklerde kalıcı oluyor. Gerçek bal yapan üretici dogada çiçek varken şeker vermez.

Uğur Beyza 6 yıl

Ömer Ayana kristalleşme alttan başlar beklersen tamamı beyazlar. Benden bal alan Avrupa'dan dostlarim var. özellikle kar beyazı kristalleşmis bal alıp götürüyorlar.

Uğur Beyza 6 yıl

Uğur benim merak ettiğim yeteri kadar bekledikten sonra tamamı kristalleşmezse ne diyebiliriz. Kristalleşme sadece altta olursa ona hakiki bal diyebilir miyiz? Çünkü bugün biri tamamı kristalleşmeyen bal hakiki değildir dedi kafamı karıştırdı.

Ömer Ayana 6 yıl

Tamamı kristallesir balın sadece Zaman gerekir. Bu çiçek balı için bazen 4 ay bazen 1 yıl tamamı için. Kestane balı veya salgı balı için bu 3-4 seneden aşağı olmaz.

Uğur Beyza 6 yıl

Uğur Beyza bey Ben bal konusu geçince her seferinde derim ki Türkiye genelinde marketlerde sadece bal parmak balını toplayın ve kaç ton olduğunu hesap edin ve ülke toplamında bu kadar bal üretilmiyor , Eğer yanılıyorsam bir bal üretimi hakkında bilgi sahibi olarak söyler misiniz?

Bülent Temiztaş 6 yıl

Tam ben de onu soracaktım. Kaz Dağı'ndan kestane balı alıyorum 2 senedir, kristalleşmedi, koyu bir rengi ve kıvamı var, tadı enfes ve yarımlık kavanoz (konserve kavanozu)40 tl. Civarı. Normal değil mi?

Kemale Yortanlıoğlu 6 yıl

Ülkede o kadar bal üretiliyor. Bal parmak en büyük alıcı. Tekel. Fiyat belirleyen yer diyelim. Ama tabi bal parmak her balı topluyor. Ben binbir zahmetle ürettiğim balı 13 15 liraya toptan bal parmak firmasına vermem veremem ama şekerli bal üreten üretici ticari kaygı güttüğü için verir. Bal parmakda bal var ama şekersiz bal diyemem.

Uğur Beyza 6 yıl

Kemale Yortanlıoğlu 40 TL kestane balı satan duymadım. En az 80 lira civarı olması lazim piayasinin şu an.

Uğur Beyza 6 yıl

küçük kavanoz ama, yani 1 kiloluk değil. Kilosu mu 80? Kızı bizde çalışıyor muhtemel yarım kilo olduğu için 40.

Kemale Yortanlıoğlu 6 yıl

En az 80 liradır kilosu

Uğur Beyza 6 yıl

Şerife bal sekerlenmediyse 1 senede çiçek balı değildir ya da ısıtılıp soğutulmuştur. İllaki pütür pütür şeker ağıza gelmesi lazım.

Uğur Beyza 6 yıl

ben neredeyse 2 3 sene oldu kestane bali ordudan getirttirdim 1 litreden azdi 60 liraydi ve 2 sene once. Bilgim yok ama mantiken suanda kilosunun 100 liradan asagi oldugunu sanmiyorum

Nilüfer Basarir 6 yıl

Nilüfer Basarir katılıyorum. 80 e verse maliyetine denk gelir en az 80 olur bence kestane piyasasını tam bilmiyorum. 100 120 normal kestane için (hakiki kestane)

Uğur Beyza 6 yıl

Çiçek balının kavanozunun fiyatı ne olmalı peki tahminen?

Ömer Ayana 6 yıl

Üreticiye göre değişir serbest piyasa. Her çiçek farklıdır. Ayçiçeği kolay sekerlenmez daha akışkan üretimi kolaydır fiyat düşüktür. Sığir kuyruğu geven çoban sakalı üçgül gibi bitkiler doğada rastgele yetistiginden arı az miktarda bal ve polen getirir fiyat farklı olur.

Uğur Beyza 6 yıl

bunu 25 tl. Ye alıyorum.

com-da80qpkzl75q3ft4wwzr.jpg

Kemale Yortanlıoğlu 6 yıl

Uğur Beyza siz bal satiyormusunuz denemek isterim

Rafet Akblk 6 yıl

Satıyorum evet. Ama ajandamda siparişlere ve ballara bakmam lazım. Şu an şehir dışındayım. Siz hangi şehirdesiniz?

Uğur Beyza 6 yıl

Uğur Ankara

Rafet Akblk 6 yıl

Kemale Yortanlıoğlu o balın en az 35 40 lira olması lazım

Uğur Beyza 6 yıl

Rafet Akblk özelden yazdım. Kirlilik olmaması adına.

Uğur Beyza 6 yıl

Coşkun bey eşim doğal bal almış ama doğal olduğunu nasıl anlarız

Saliha Byrm 6 yıl

Eşim köyde arıcılık yapan arkadaşından Petek bal almıştı dediğiniz gibi baharda Çiçek'ten kışa şekerden ürettiklerini söylemişler. Boş olan petekler var tamamının bal dolu olmaması doğallığındamış doğrumu bu bilgi.

Bahar Türksever 6 yıl

Saliha Byrm anlayamazsınız tahlil olmadan.

Uğur Beyza 6 yıl

Bahar Türksever kısmen doğrudur. Arının ırkı ve endemik çiçeklerin türü ve çokluğu da önemlidir. Kısaca baİ arı türü uysaldir ama yaptığından çok bal yemek ister bazısı kızgındır neredeyse bal tuketmez bazısının çiçeklerden özünü toplarken kullandığı ağzı (hortumu) uzun bazısının kısadır. Bazı çiçeğin özü derinde bazısının yakındadir. Ariya ve doğaya göre değişmekle beraber söylediğiniz doğrudur. Arı bulduğu şekeri veya çiçeği bal yapar. Kovandaki tüm çerçeveler silme bosluksuz doluysa problemli olarak düşünülebilir.

Uğur Beyza 6 yıl

Uğur Beyza çok güzel bilgiler teşekkür ederim

Lütfiye Gülasik 6 yıl

Merhaba, Tema vakfının üstünde organik etiketi olan çiçek balını alıyorum. Küçük kavanozu 40-45 tl civarı. Ne düşünüyorsunuz? Balın organikliğinden kasıt nedir? Sadece içinde glikoz şurubu olmaması mı? Yoksa arıyı nasıl takip edecekler hangi çiçekten bal aldı? O çiçek organik mi değil mi? Bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum.

Tülin Özbey 6 yıl

Tülin Özbey hanım organik bal Türkiye şartlarında imkansıza yakındır. Bunun son tüketiciye anlatılmasında bilincli olarak eksik davranıldığını düşünüyorum. Organik arıcılık için iki önemli kıstas vardır teknikte. Birincisi asfalt yola kovanların mesafesi en az 5km olmalı ikinci olaraktan 3 km civarında tarımsal arazilerde tarım ilacı hiç kullanılmamış olması. Tabi onlarca daha kriter var kullanılan malzemelerle ilgili ama onlardan bahsetmek uzun sürer. Bal organik değil demek istemiyorum ama çok zor tr şartlarında. Ekolojik diyelim biz ona.

Uğur Beyza 6 yıl

Uğur Beyza yani ben de acaba sera gibi kapalı yerde özel bu iş için yetiştirilen bitkiler ve arı kovanları da orda mı diye düşündüm ama çok ütopik tabii:(

Tülin Özbey 6 yıl

Uğur Beyza teşekkür ederim

Tülin Özbey 6 yıl

Utopik evet. Rica ederim.

Uğur Beyza 6 yıl

Sonbaharda arinin sekerle beslenmesi sonucu seker hastaligina yakalandigi, ilkbaharda dogadan topladigi ozlerle tekrar bal yapsa da, yaptigi balin saglikli olmadigini okumustum gecen sene. Saglikli ari/saglikli bal icin arici yazda arinin bal yaptigi bazi kovanlara dokunmayip, sonbshar ve kis arilarin o baldan yemelerini saglamali diye devam ediyordu o yazi. Arastiracagim onu tekrar.

Osman Yolveren 6 yıl

Uğur Beyza bey cok degerli bilgiler paylastiniz, merak ve ilgiyle okudum, cok tesekkurler zaman ayırdığınız için

Gulay Karacalar 6 yıl

Uğur Beyza sağolun varolun ne güzel açıklamışsınız. Yazın aldığımız bal bir dahaki yaza doğru hafif alttan pütür pütür şekerlenmeye başlıyor. Ben mari usulu dediğimiz sıcak bir suyun içine bal kavanozunu oturtup eritiyorum. Doğru mu yapıyorum acaba

Hamide Gürçay 6 yıl

Kastamonudan kestane bali 110 liraya aldim

Sevda Gümbür 6 yıl

Osman Yolveren yazın hasatta balın tamamı alınmaz zaten çünkü bazı çerçeveler de hem bal hem yavru oldugundan kovanda bırakılır.

Uğur Beyza 6 yıl

Hamide Gürçay 45 dereceyi geçmeyin yapısı bozulmasın. Tüketebiliyorsaniz kıtır kıtır tüketin

Uğur Beyza 6 yıl

Sevda Gümbür fiyat normal afiyet olsun

Uğur Beyza 6 yıl

bende çam balını 120 dediler akraba hatırına 100 aldım regi koyu ama tadı bugazı yakmıyo bende neden olabilir sahtelik olabilirmi diye düşündüm sizin baların tadı nasıl

Zeliha Avşaroğlu 6 yıl

sizce bu bal gercekmi ama baya uzuz ama dibi şekerlenme oldu

com-mohqk04u9msruk1otvdz.jpg

Zeliha Avşaroğlu 6 yıl

Zeliha Avşaroğlu çam balı en ucuz baldır. Arı çiçekten değil çam üzerindeki salgilardan yapar çam balı ile kestane balını yazarken karıştırdığınızı düşünüyorum. 100 liraya çam balı olmaz müthiş fiyat. Alttaki bal gerçektir çam balında arıcı hileye gerek duymaz. Şeker kullansa daha masraflı olur çünkü. Çam ormanlarında yeterince çam ve salgı var.

Uğur Beyza 6 yıl

Benim balın boğazı biraz yaktığını söylüyorlar ama ben anlamıyorum. Anlamak için market balını ve kendi balimi arka arkaya kasikladim. Tadı ve kivami bariz farklı.

Uğur Beyza 6 yıl