Ana Sayfa
»
Gıda
»
Bağırsaklar ve Probiyotikler
»
Pet şişede nohut, sarımsak, biber şeklindeki turşum yumuşak oldu nedendir?
Pet şişede nohut, sarımsak, biber şeklindeki turşum yumuşak oldu nedendir?
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
Fermente mutfak tarifi:
(Ben de henüz yapmadım bu tarifi yapan varsa haber versin )
Probiyotik turşu tarifi
Fermente turşular yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacımız var.
Su, tuz, turşuluk sebzeler ve sarımsak, maya ve tenin.
Su tabii ki içme suyu olmalı,
Tuz tabii ki kaya tuzu olmalı.
Sebzeler taze, bulabiliyorsak doğal ilaçsız, bulamıyorsak iyice yıkanmış, sirkeli suda beklemiş ve kurumuş olmalı.
Bol sarımsak.
Maya olarak kefir ya da peynir altı suyu veya probiyotik şase ve probiyotik toz mayalar kullanılabilir.
Turşuyu kuracağımız kavanoz da mutlaka cam kavanoz olmalı.
Probiyotik turşu kurmak aynı sirke yapmaya benziyor aslında. Turşunun mayalanması için başlangıç mayası gerekli. Sebzelerin doğal florası mayalanmaya yardımcı olacaktır tabi ama ortama eklenen bakteriler işi biraz daha kolaylaştıracaklar. Eğer varsa önceden yaptığınız sirkesiz fermente turşu suyundan biraz yeni turşuya ilave ederek mayalayabilirsiniz. Turşu suyu yoksa, kefir suyu, peynir altı suyu da olur. Ben ilk turşularımı yaparken probiyotik Şase kullanmıştım lezzet ve sonuç çok iyi olunca, diğer yaptıklarımda başka maya denemedim. Son yaptıklarımda da önceki fermente turşularımın suyunu maya olarak kullandım. Eğer kefir varsa siz kefirin suyunu tülbentte süzerek kullanabilirsiniz. Turşunuzun sert ve kıtır olmasına da yardımcı olacağı okumuştum kefir suyunun. Ayrıca turşu mayası olarak kombu çayı da kullanabilirsiniz. Bu mayalardan birisini kullanacaksanız 1 litre turşu suyu için 1/4 bardak maya (kefir altı peynir altı suyu kombu çayı) kullanabilirsiniz.
Turşu yapacağım kavanozları sirkeli su ile yıkayıp durulayıp ters çeviriyorum ki, içerisine istenmeyen bakteriler bulaşmasın. Deterjan vs ile yıkamayın.
Turşu yapacağım sebzeleri turşuluk olarak arzuya göre hazırladıktan sonra sıkışık bir şekilde kavanoza diziyorum. Üzerine hazırladığım turşu suyunu ilave ediyorum.
Turşu suyunu hazırlarken yine cam bir sürahiye içme suyu doldurup, her litre su için 2.5 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edip iyice karıştırıyorum. Korkmayın turşu çok tuzlu olmuyor. Bu tuzun bir kısmını zaten sebzeler içine çekiyor. Ben tüm turşuları bu tuz ölçüsüne göre yaptım ve tuz oranı gayet yenebilir kıvamda oldu. Benim turşu kurduğum kavanozlar 5 lt lik. Her kavanoz için turşu suyuna 1 probiyotik şase ilave edip turşuluk suyu kavanozdaki sebzelerin üzerine boşaltıyorum. Tüm sebzeler altında kalacak şekilde tuzlu sudan yine aynı ölçülerde hazırlayıp kavanozu dolduruyorum. Yalnız probiyotik şaseyi her kavanoz için bir tane kullanıyorum.
Sarımsağı bolca kullanıyorum. Kavanozun altına, sebzelerin arasına ve yine kavanozun üzerine sarımsak ilave ediyorum.
Turşu kurarken nohut, bulgur vs de eklemeden sadece yukarıda saydığım malzemelerle turşu kuruyorum. Bu konu yine tam fermente probiyotik turşular elde etmek için gerekli.
Turşu kurduğumuz sebzeleri kıtır kıtır yapmak için turşu kavanozunun içine ne sirke koyduk, ne limon ne de limon tuzu. Peki turşumuzun kıtırlığını ne sağlayacak? Sebzelerin kıtırlığını sağlayacak olan da tein. Tein için asma yaprağı, kiraz vişne yaprağı ya da bildiğimiz çay ekleyebilirsiniz.
Eski turşuların üzerinde asma dalıyla birlikte yaprakları olurdu bilmem hatırlar mısınız? Demek ki anneannelerimizin bir bildiği varmış. Bizim apartmanın önünde asma var. Ben her turşu kuruşumda ince dallarıyla birlikte kopardığım yaprakları yıkayıp turşunun en üstüne bastırarak ilave ettim. Yaprakların ince dalları kafes gibi kavanoza sıkışıp sebzelerin suyun üzerine çıkmasına da engel olmuş oldu. Tabi bunu yazın yaptığım turşularda uyguladım. Asma yaprağı yoksa 2 poşet çay da ilave edilebilir, ben denemedim.
Turşular ortam sıcaklığına ve sebze çeşidine göre tam olgunlaşma ve lezzetli bir turşu olma süresi 1-2 ay. İlk bir kaç günde suyunda azalma olursa yine yukarıdaki tuz oranıyla su hazırlayıp kavanoza ilave ediyorum ve bir daha da turşu olana kadar kavanozun ağzını açmıyorum. Kavanozun ağzını açıp yemeye başlayınca da turşuları mutlaka soğuk bir yerde muhafaza ediyorum. Benim turşularım kış boyunca balkonda duruyorlar. İlk olma aşamasında sıcaklık çok önemli değil ama turşuyu açınca soğukta muhafaza etmezseniz turşuda bozulma olabilir. Tabi ilk olma aşamasında da soğukta fermente olan turşular lezzet ve kıtırlık açısından daha iyi oluyor.
Bu şekilde salatalık, biber, yeşil ve kırmızı domates, lahana ve karnabahar turşusu kurdum. Hepsini severek yedik ve hala da yiyoruz. Turşularımın üzerinde parlanma, küflenme olmadı. İlk kurduğum salatalık turşusunun tuz oranını düşük tuttuğum için salatalıklar erimişti. yukarıda verdiğim tuz ölçüsünü kullanmaya başlayınca sebzeler kıtır kıtır oldu, böylece erime olayı tamamen tarihte kaldı .
Böylece "turşu sirke ile mi olur, limon ile mi polemiğine son noktayı da yine probiyotikler koymuş oldu. Gerçek turşu sadece kaya tuzu ile olur.
Mevsimi geçti kışın turşu kurulmaz demeyin çünkü kurulur. Şu an mevsimi olan sebzelerden lahana, karnabahar, havuç ve turp ile çok güzel kış turşusu kurulur.
Afiyet olsun.
Çok teşekkürler değerli bilgileriniz için ben söylediklerinizi aynen uyguladım fakat litre başına 2 yemek kaşığı tuz koydum az mı oldu acaba
çok güzel anlatmışsınız, tane tane ince detayına kadar; keşke bi soru/tarif sorulunca herkes sizin gibi anlatsa çok sağolunuz Özgür