Vegan olan insanlar daha fazla mı yaşar?

Merhabalar,

Et yemeyi çoğu insan gibi ben de çok seviyorum. Ancak bir arkadaşımın vegan olma hikayesini dinlediğimde hayvansal ürünlerden uzaklaşmam gerektiğinin farkına vardım. Öncelikle bu konu 2'ye ayrılıyor.

1) Etik olmayan hayvansal ürün üretimi.
2) Hayvansal ürünlerin zararları

1. konuyu tartışmak istemiyorum. Benim öğrenmek istediğim nokta 2. kısımla ilgili. Çünkü hayvansal ürünlerin zararlarını araştırdığımda insan türünün aslında otçul olduğuna kadar giden iddialarla karşılaştım. Mesela bir elmanın kabuğunu yıkıyoruz ya zehirler gitsin diye işte o zehir ette 100 kat fazla bulunuyormuş. Vegan milletler (africa ve çin kabileleri) 100 yaşından fazla yaşarken et ağırlıklı beslenen milletler(Avrupa) ortalama 50-60 yıl yaşıyormuş. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı veganlıkta sanki... İnternette Türkçe aradığımızda etin faydaları çıkarken İngilizce veya almanca aradığımızda ise adeta veganlık çağrısı yapan siteler çoğunlukta. Süt, peynir, yumurta, et... Kanser, hücre stresi, toksinler, sindirim sistemi rahatsızlıkları... Hepsinin çok büyük zararları konuşuluyor. Aramızda vegan varsa bizi aydınlatabilir mi?

Bir de gerçekten mantıklı yorumlar bekliyorum.

B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Vegan/vejetaryenlerin et ve balik yemedigini goz onune alirsak ve temel yag asitleri ve temel proteinleri de hesaba katarsak onlarin yeterince dengeli beslenemedigini soyleyebiliriz. Sonucta aminoasitlerin hepsini sentezleyemiyoruz, yalnizca 8'i vucudumuzda sentezleniyor ki bu da kalan 12 tanesini almak zorunda oldugumuz anlamina geliyor. Bu on iki tanesini (hangi tur ne kadarini iceriyor bilmiyorum) alabilecegimiz bir kaynak da balik ve et. Yaglara deginmeme gerek yok sanirim, proteinlerle ayni hesap.

A

Baklagilleri hesaba katmıyorsun ama yine de protein eksiklikleri olduğu aşikar.

Sarp Kayrav 6 yıl

Bir onceki yorumumda dedigim gibi, vucuda olan yararlari ve zararlari ile ilgili pek bilgim yok.

Aybegüm Sanatçı 6 yıl

Ki burada da yalnizca et ve balik uzerinden cikarim yaptim.

Aybegüm Sanatçı 6 yıl

Hayır tüm amino asitleri ve mineralleri karşılayan vegan ürünler mevcut... Kenevir tohumu mesela tek başına temel aminoları ve omega 3-6 içeriyor.

Burak Kurtman 6 yıl

Peki bunlar et ve balık kadar yeterli oluyor mu?

Aybegüm Sanatçı 6 yıl