bugünlerde kafamda süt ile ilgili bazı soru işaretleri var maalesef. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum özellikle gida mühendisi arkadaşlardan cevap rica ediyorum. (Ben bir arkadaşım ile görüştüm ama sizlerinde görüşünü merak etmekteyim)
Şöyleki;
Bir tanıdıktan açık çiğ süt almaya basladim ancak bugüne kadar hiç dibi tutmayan sütun artık dibi tutuyor. Gida mühendisi arkadaşım beklediğini yada içine karbonat katıldığını söyledi.
Ayrıca çiğ sütü ne kadar kaynatırsam kaynatayım icindeki zararlı bakterilerin ölmediğini aksine kaynadıkça çoğaldığını da söyledi . ( sağım saklama koşulları vs. Gercekten düşününce şehir içinde kaç mandiraya gittiysem makineler pis acikta ineğin memesini temizlemiyorlar vs.)
Arkadaşımın önerisi ise kontrolden geçmiş raftaki sütler .
Yardımcı olmanızı rica ediyorum
Açıkda satılan sütlerde keşke sadece karbonat olsa. Demin kostik ile ilgili açılan bir posta da yazdım; köylüler süte ph derecesini yükseltmek için kostik bile atıyor. Ph derecesi yükselen süt daha geç ekşiyor. Ve işin kötü yanı köylüler bunu masum bilerek yapıyor; çünkü babadan, dededen, atadan böyle görmüş, kostiğin ne olduğunu bilmiyor ki! Yani her zaman atalarımızın, dedelerimizin yaptığı şey doğru değildir.
Pastorize, homojenize ve uht süte gelince:
Süt hassas bir gıdadır. Hayvanın kendi ürettiği sütte zaralı bakteri ve virüsler olabileceği gibi, sağıldıktan sonra da bakterilerin ve virüslerin çok kolaylıkla üreyebileceği yapısı vardır. Kendi bahçenizde, kendi beslediğiniz bir ineğiniz var ve siz de eminseniz çiğ olarak bile tüketirsiniz.
Pastorizasyon ve uht işlemi aslında çok da farklı şeyler değildir. UHT işlemi adı üstünde ultra high temperature yani ultra yüksek sıcaklıktır. Pastörizasyon ise daha düşük sıcaklıkta olur. UHT'dd süt çok kısa sürede ince borulardan geçirilerek 140-150 santigrat derecelere kadar ısıtılıp, akabinde hemen çok kısa sürede soğutulur. Homojenizasyon işleminin ise sütü homojenize edip yağının ve suyunun ayrışmasını engellemekten çok öte bir amacı vardır. Sütte gözle görülemeyen küçük pıhtılar vardır. Siz bu pıhtıları yok etmezseniz istediğiniz kadar pastörize edin bu pıhtılar hastalık, bakteri ve virüs taşıyabilir. Süt mikro delikten geçirilerek bu pıhtılar yok edilir. Yani süt UHT de olsa, pastörize de olsa homojenizasyonsuz olmaz. Çiğ sütü ise evde çok uzun süre kaynatmanız lazım. Ama tabi dediğim gibi kaynağına güveniyorsanız.
Teşekkürler zaman ayırıp cevap verdiğiniz icin