Bir insan neden vegan olur?

Arkadaşlar veganlık ile ilgili çok saçma yorumlar görüyorum hani yobaz bir müslümanla tartışırken ne kadar çıldırtıyorsa sizi o kadar çıldırtıyor veganları. Bir insan neden vegan olur bunu en az 3'e indireyim.

1- Adalet duygusu: Yaşam bir şanstır, biz bu şansları ellerinden alamayız. İnsan bencil ve menfaatli bir canlıdır bunlardan arınıp dürüst olmak önemli.

2- Hayvan sevgisi: Bir insan hem hayvanları sevip hem de onları öldüremez. En büyük çelişkilerden biridir.

3- Sağlıklı bir yaşam: Birçok insan veganlığın ne olduğunu bilmeden doktorların verdiği vegan diyet programını uygularlar. Nelere iyi geldiğini araştırıp bakabilirsiniz.

Bunun dışında vücudunu cesetle doldurmak istememek, aile fertlerine örnek bir davranış sergilemek, ileride büyüyecek çocuklarınızın neden beni bir hayvanla doldurdunuz deyip hesap soramayacak olması da yan sebeplerdir.

2 yıllık vegan hayatım var, sizden daha az gelişmedim ama öyle düşünmeniz yanlış yaptığımı göstermiyor. Ben size hiçbir zaman dayatmam veganlığı ama saygısızlığı da kabul edemiyorum. Düşünün ki hem kendiniz yapamıyorsunuz hem de yapanları yaftalıyorsunuz.

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
27
27 CEVAP

açık konuşalım, insanın insan olmasını sağlayan benimde pek kabullenemediğim 3 şey var; A- otçul-etçil bir leş yiyicinin, ateş yakmayı öğrenip verimli bir şekilde besin sindirmesi, dolayısı ile çene kaslarının beynin ön lobuna yaptığı baskıyı azaltması ve sonucunda dilin oluşmasına olanak sağlayacak beyin alanı ve enerji fazlasının oluşması. B- organize topluluğun, en önemli kabiliyetinin organize şiddet becerisinin ve siyasetin sofistike mücadeleci komünler kurması C- bu komünlerin bireysel değil, toplumsal olarak davranabilmesi için gerekli olan mitlerin ve kutsalların oluşturulması. Bunların hepsi birbirini besleyen süreçler olarak insanlığı diğer hayvanlardan ayırmıştır. Bu gün dinlerden muaf bir devlet istiyor, savaşların azalmasını arzuluyor ve besin rejimimizi daha az ekosisteme ve memelilere zarar vermesini sağlamak istiyor isek radikal toplumsal kararlar alınmalı. Yoksa insan et yediği için insandır arkadaş... Sadece meyve sebze yiyerek bu enerji ihtiyacını karşılamak bence imkansız ve ütopik... 7 milyar insan vegan olsa dikmemiz gereken muz ağacından dolayı gene patlar ekosistem... Et yiyelim, süt tüketelim, ama daha çok böcek yiyelim.. Hamam böceğinden protein çıkaralım, yada laboratuarlarda et klonlayalım. Veganlık ve benzeri çok naif çıkışların bireysel cansıkıntılarından çıktığını ve toplumsal bir hareket oluşturamayacağını düşünüyorum... En sonda şöle az pişmiş bir biftek olmasa neye yarar insanlık diyorum..

B

Yorumunu alıyorum kardeş. Gayet güzel yazmıssın

Yavuz Yücesoy 6 yıl

Bu kadar basit nasıl düşünürsün

Erkin Uney 6 yıl

Saygı duyuyorum, geçiyorum

Erkin Uney 6 yıl

erkin hayatım boyunca basit düşünebilmeyi arzuladım, umuyorum haklısındır... Teşekkür ediyorum...

Bahadir Srkn 6 yıl

Ama bu uzun vadede zarar verir diye düşünüyorum sence de öyle değil mi

Erkin Uney 6 yıl

ya kardeş, insan dediğin şeyin kendisinin zararsız olması zaten mümkün değil... Biz dünya için sigara alışkanlığı gibi bir şeyiz neticede... Ama 7 milyar insanı, çok naif ve romantik kaygılar ile yüklü bireysel davranışların biraz büyük halinin değiştirebileceğini, olgunlaştırabileceğini düşünmek bence büyük bir goygoy... 2000 lerde lamba yakmayalım enerji az tüketelim diye politikalar vardı küresel ısınmayalım diye... Adam evde tasarruf ampül kullanıyo, sabahında işe 1.5 tonluk araba ile gidiyor, işi ; bir kıtadan başka bir kıtaya bir insan hayvanını taşımak için 250 tonluk bir uçağı fosil yakıt kusarak havadan götüren bir şirketin muhasebeciliği mesela... Nasıl küresel ısınmıyacağız biz dhaha.. Ez cümle veganlıkmış, greenpeacemiş bunlar çaresizliğimizi tahammül edeilebilir hale getirmek için uydurulan goygoylardır arkadaş... Vegan olan merveyi 2 gün aç bırak gör bak nasıl kemirmeye başlıyor 2 haftalık kuzunun bacağını... Boş iş bunlar... Üzgünüm...

Bahadir Srkn 6 yıl