Kur'an neden köleliği kaldırmamıştır?

Sizce kuran neden kölelik kurumunu kaldırmamıştır?

Not: Köle ve cariyeden bolca söz edilirken ayetlerde hepsi de sahiplerinin yasal malı olarak tanıtılır. ( Bkz. Nisâ Suresi, ayet 3, 24, 25, 26; Nahl Suresi, ayet 71; M ümi'nûn Suresi, ayet 6, 21, 23, 58; Rûm Suresi, ayet 28; Ahzâb Suresi, ayet 50, 55; M eâric Suresi, ayet 30 )

O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

Kölelik kuranla gelmemiştir. Öncesinde olan bir kurumdu. İslamın da bu kurum hakkında bir şey söylememesi düşünülemez. Bir takım düzenlemeler getirmiştir. İslam öncesi kölelik, çok kötü koşullar altında sürdürülürken, islam sonrası daha insancıl şartlar getirilmiştir. Kökeni çok eski dönemlere uzanan ve toplumda özellikle ekonomik hayatta hatırı sayılır bir yeri olan böylesi bir kurumu bir anda kaldırmak, toplumsal değişimlerin tabiatına ters. İçki yasağı da bir anda getirilmemiş, aşamalı olarak getirilmiştir, çünkü toplumsal dönüşümler bir anda değil, aşama aşama yapılır. Bir anda yapılmaya kalkışılırsa, toplumsal düzen bozulur. İslam bu işi aşama aşama yapmış ve nihai hedef olarakta köleliği toplumdan kaldırmayı amaçlamıştır. Zaten bir çok günahın kefareti olarak köle azat etmeyi emretmiş ve köleleri azat etmeyi teşvik etmiştir. Bu konuyla ilgili açıklamalı bilgi için tefsirlere veya piyasada yazılmış kitaplara bakabilirsiniz.

K

Tarihçilere göre Arap köle ticareti binyıldan fazla sürmüştür. 1960'larda Suudi Arabistan'daki köle nüfusu 300,000 olarak tespit edilmiştir. Suudiler Yemen ile birlikte köleliği 1962 yılında kaldırmıştır. Bu durumda sizin açıklamanız malesef tatmin edici görünmüyor. Zira köleliğin yasaklanması islam yasaları ile olmadığı tarihsel olarak ispatlanabilir gerçektir.

Volkan Pür 6 yıl

Arabistanda bu gün bile kadınların araba kullanması yasak, bunun islamla ne alakası var. Kadın insan mı, hayvan mı bunu tartışan suud. İşid in ideoloji ve finans babası yine suud. İslamdan en son bahsedilecek ülke. Kim birini köle yaparsa kıyamette davacı olarak karşısında beni bulur diyen bir peygamber. Bunun izleyicisi olduğunu iddia eden Suud. Suud, Yemen veya bir başka ülkenin köleliği daha erken bir dönemde yasaklamaması menfaat ve başka hesapların ürünü olabilir. Tıpkı Avrupa da 1800 lerde yasaklanması gibi. Zaten köleliğin islam yasaları ile yasaklandığını söylemedim. İyileştirildiğini söyledim. Nihai hedef kaldırmaktı. Ama bu kurum bir anda kaldırılamaz. Toplumsal değişimler bir anda olmuyor.

Ki Jan Özten 6 yıl

Ki nihai hedefin kaldırılması şeklinde beyan ettiğin senin fikrin değil mi kardeşim? Tanrı fikirlerini ifade etmen için seni mi görevlendirdi?

Burak Kovenc 6 yıl

Kaldırmak istemeseydi, kölelerin yaşam koşullarını iyileştirmeye, günahlara kefaret olması için köle azat etmeyi teşvik etmezdi. Yada bir peygamber, kim hür birini köle edinirse ahirette beni karşısında bulur demezdi. Yada islam fıkhına göre kölenin doğan çocuğu hürdür köleleştirilemez hükmü getirilmezdi. Doğan çocuk hür ise kölelik nasıl devam edecek. Uygulamalarından köleliği kaldırmak istediğini anlamak için müneccim olmaya gerek yok.

Ki Jan Özten 6 yıl

Araplar 1960 ta kaldırmış yukarıdaki bilgiye göre. Bu durumda müneccimlik gerekiyordu belki de? Ya da her şeye gücü yeten tanrı kendini ifade edemiyor da, söylemek istediğini sana tercüme ettiriyor? Dile mi hakim değil? Tanrı kölelik istemiyor olsa, istemediğini yazamaz mı?

Burak Kovenc 6 yıl

Suud 1960 ta da, öncesinde de şeriat(!) ülkesi idi, şimdide. Dinsel ise bu uygulama, Suud 1960 ta, din mi değiştirdi de bu uygulamayı yasakladı. Tanrının dile hakimliği veya direkt köleliği kaldırmayı emretmesi isteğin ise, tanrı kamu aklının yanlış yapmayacağı konularda her şeyi söylemesine gerek yok. Akıl denen şeyi biraz kullanabilmek için uygulama alanı açmış. Bi zahmet onuda insanlar biraz kullansın. 1960 ı beklemesine gerek yok.

Ki Jan Özten 6 yıl

Yani sen anlıyorsun bir tek, diğer herkes yanlış mi anladı kuranı? Akıl vermiş ama bi sana vermiş galiba? Peki bu kitap herkesin anlayabileceği şekilde gelmemiş miydi?

Burak Kovenc 6 yıl

Köleliği terketmek için din değiştirmek mi gerek? Yoo, senin de söylediğin üzere aynı dine mensup olup kölelik terkedilmiş olabilir. Çünkü kutsal kitapta kesin bir hüküm yok. Kölelik karşıtı bir tanrı var sözde ama 1960 lara kadar farkedilemiyor.

Burak Kovenc 6 yıl

Bakara 99: Andolsun, biz sana apaçık âyetler indirdik. Bunları ancak fasıklar inkâr eder.

Volkan Pür 6 yıl

Kardeş bence sen şirk koşuyorsun. Her şeye kadir tanrı ne demek istemişse yazmış. Sen yazmayan şeylerin olduğunu iddia edip, onun yerine konuşuyorsun. Hem günah, hem ayıp.

Burak Kovenc 6 yıl

Bir tek benim anladığımı iddia etmedim. Aşama aşama Getirdiği hükümlere baktığında, niyet ve sonuç belli. 1960 ta kaldırmaları, tanrı sözü olduğu için değil, o günkü dünyada hemen hemen hiç bir yerde bu uygulamanın olmaması. Din köleliği emretmiyor. Bunun için müneccim olmaya, tanrı adına konuşmaya gerek yok. Köleliği terk etmek için evet din değiştirmeye gerek yok. Eğer dinsel kökenli ve din bunu teşvik etseydi, bir çok islam ülkesi ve Suud da kaldırmaz dı.

Ki Jan Özten 6 yıl

Ki jan, din öncü olması gerekirken tarihi gerçeklere bakıldığında durum bunun tersi görünüyor. -ki bunu siz de belirtmişsiniz- "tanrı sözü olduğu için değil,('tanrı' köleliği yasaklar bir ifadesi olmasa da) o günkü dünyada hemen hemen hiç bir yerde bu uygulamanın olmaması..."

Volkan Pür 6 yıl

Volkan Pür dinin öncü olması gerektiği doğru. Ama islam tersi istikamette gitmedi. Mevcut kölelik kurumunu daha insancıl ve kaldırılmasına yönelik adımlar atmıştır. Tanrı açık hükümle köleliği kuranda yasaklamamış ama mevcut hallerinin iyileştirilmesi, onlara iyi davranılması ve azat edilmelerini teşvik edici hükümler bildirmiş. Ayrıca kuran da, köleliği teşvik eden bir tek emir yok. Kölenin çocuğunun hür kabul edilmesi bile bu kurumun ileriki süreçte yok olacağını gösteriyor. Peygamberde hür insanların köleleştirilmesini yasaklamış. Köleler için getirilen fıkhi kurallar gerçekten o günün şartlarında, diğer toplumlara nazaran çok çok iyi. Toplumsal değişim ve dönüşümleri incelediğinizde, bıçak gibi bir anda değil, aşama aşama gerçekleştiğini görürsünüz. İçkinin haram kılınışına bakın. Bir anda değil. Aşama aşama yasaklanmış. Mevcut yapıyı bir anda değiştirmeye çalışmak, o toplumda karışıklık ve düzensizliklere sebep olur. O nedenle aşama aşama yapılması en uygunudur.

Ki Jan Özten 6 yıl

Bu durumda İngiltere köleliği daha önce kaldırması bile islam ın bu konuda yetersiz olduğunu gösterir.

Volkan Pür 6 yıl

Tüm evreni, tüm bu düzeni yaratan Tanrı değil mi? Tanrı köleliği istemiyor ama yaratmış. Kaldırmak istiyor ama ortalık karışır diye kaldıramıyor ve tüccarların huyuna gidiyor. Bunların yanında hiç tanrının kelamı yok. Hey şeye gücü yeten bir tanrı yapmak isterse yapar. Yapamıyorsa her şeye gücü yetmiyordur. Tanrı dediğin aciz olmaz.

Burak Kovenc 6 yıl

Burak Kovenc kusura bakma ama söylediğinin bir mantığı yok. Tanrının gücü yetmiyor mu. Bu şu a benziyor. Bazı ateist arkadaşlar paylaşıyor ara ara. Afrika da çocuklar, açsa ve tanrı onlara yardım etmiyorsa tanrı yoktur. Yada kadınların tecavüze uğramasına sessiz kalıyorsa, bir tanrı yoktur gibi bir mantığa bürümüşsün kendini. Köleliği tanrı mı yarattı. Tanrı insanı ve diğer mahlukatı yarattı. İyi de kötü de insanda zuhur ediyor. Kimi köle olarak yarattı ki, tanrıyı suçluyorsun. Güçü yetmiyor mu, diye soruyorsun. Tanrı herkesin yapacağı kötülüğe müdahale etmesi, sınav ortamını, iyilik ve kötülük kavramını, inanç ve inançsızlık serbestliğini ortadan kaldırır. Tüccarın huyuna gidecek olsa, köleliği teşvik ederdi, faizi haram kılmazdı, ticarette ölçüyü adaletle yapın demezdi, zekat, sadaka gibi zengine yük olacak emirleri vermezdi.

Ki Jan Özten 6 yıl

Volkan Pür ingilterede köleliğin kalkması, buna karşın islam ülkelerinde devamı, tanrının veya dininin değil, ona inandığını iddia eden ama hemen hemen hiç bir emrine itaat etmeyen bizim müslümanların yetersizliği. İslam ülkelerinin Her başına gelen iktidar, kendi çıkar ve iktidarına göre din yorumlamış. Ortaya da saçma sapan uygulamalar çıkmış. Bakın bir tanesi de bizim ülkemizin tepesinde.

Ki Jan Özten 6 yıl

Bu duruma göre dinin yararını tartışmamıza gerek kalmamıştır. Teşekkürler...

Volkan Pür 6 yıl

İslam yararlıdır. İnsan, İnandığı gibi yaşamazsa; Yaşadığı gibi inanır. yaşarken yaptığı üç kağıtçılığı, alavereleri, hırsızlığı, namussuzluğu temize çıkarmak, içinde en kolay yoldan dini kendi pisliklerine kılıf yapar. Geçer akçe malesef şu an için din. Kitap boşuna "Sakın aldatıcılar, sizi Allah ile aldatmasın" dememiş. Demiş ama dönüp bakan kim. Hemen hemen Hiç biri. Çünkü islamcılar, aldatılmaya dünden razıydılar. Ali Şeriati nin güzel bir sözü ile bitireyim. Dindar bir toplumu ancak din adına, din adamları kandırabilirdi ve öyle de oldu. Halimiz bu. İyi geceler.

Ki Jan Özten 6 yıl

Netice olarak yukarıdaki konuşma bu hakikate işaret etmekte. Bunu siz de kendi cümleleriniz ile ifade ettiğiniz halde inancınız gereği savunma yapmanızı gayet tabii ki anlıyor fakat bu tutumunuzu saygın bulamıyorum. İyi geceler.

Volkan Pür 6 yıl

Realite bu. Dinin emrine uymayan da mı suç, dini gönderen de mi. Bu dinin mensupları bir dönem ilimde kendi döneminin ilerisinde idi. O günde bu dine inanıyorlardı. O gün sorun değil di, ne zaman ki, dine siyasi iktidarlar ve onlara eklemlenmiş din adamları müdahil oldu, iş rayından çıktı. Rayından çıkartılan bir trenin nerede duracağını ve yapacağı tahribatı hiç kimse kestiremez. Trendekiler de dahil. Ben mevcut durumu kendi gözlemlerimle anlatmaya çalıştım. Bunun için de saygınlık beklemiyorum zaten. İnanmadığın bir şeye saygı duyman, inandığın doğruya saygısızlıktır. O nedenle Saygı duymanı beklemiyorum. Saygıyı sadece İnanmadığımız ve saygı duymadığımız şeyler hakkında konuşurken, saygısızlığa kaçmamak, saygı sınırını aşmamak. Gerisi tahammüldür. Şuna inancım tam, bir gün bu ümmet tekrar eski ihtişamlı günlerine dönecek, uzak olmayan bir gelecekte. Sizede iyi geceler.

Ki Jan Özten 6 yıl

Eğer bir "şey" uygulama konusunda insanları etkilemiyor ise onu kullanmaya devam etmeye çalışmak beyhude. Kölelik gibi insanlık ayıbını kaldırma konusunda 1000 yıl kadar geri kalmış bir inanç varsa inananlardan önce dini sorgulamanız yerinde olur.

Volkan Pür 6 yıl

Avrupaya bu gün bakıyorsunuz ve mevcut ülkelerin ilerisinde olduğu fikrine varıyorsunuz. O günün şartlarında da islam toplumu kendi döneminin çok çok ilerisinde idi. Kölelik gibi bir kurumun sosyolojik olarak bir anda kaldırılmaya çalışılmasının mümkün olmayacağını, olması halinde toplumsal işleyişin akamete uğrayacağı biraz toplum bilimine vakıf olan herkesin malumudur. En basit toplumsal değişimler bile, değişimi yapacak olan öncü kadrolar tarafından sürece yayılır. Toplumun genel işleyişine zarar vermemek için. Bir anda yapılmaya çalışılan toplumsal değişimler, yarardan çok zarar vermiştir toplumlara. Toplum bunu hemen kabullenmeyeceği için, ister istemez refleks gösterecektir. Avrupa onca icat, özgür düşünce ve fikirsel aktiviteye rağmen 1800 li yılları neden bekledi. Keyfinden mi. Hayır, çünkü kökleşmiş bir kurumu bir anda ortadan kaldırmaya çalışmak, o topluma ve sistemin işleyişine zarar verir. Toplumun işlememesi kaos ve kargaşa demektir. Bu dinin Hükümleri 1400 yıl önce gelmiş olabilir. İçerdiği evrensel mesajları onu kıyamete kadar güncel tutuyor benim için. Etkilememe konusu ise, inancı değil, müntesiplerinin problemi. Dinin ve Evrensel ahlakın ilkeleri Yalan söylemeyin der. Bu dine inananlar ve toplumun çoğunluğu yalan söylüyor diye, dini ve ahlakı mı sorgulayayım, yoksa insanları mı. Neyse siz kendi inancınızla, ben kendi inancımla yola devam edelim. İyi günler.

Ki Jan Özten 6 yıl