Sizce kuran neden kölelik kurumunu kaldırmamıştır?
Not: Köle ve cariyeden bolca söz edilirken ayetlerde hepsi de sahiplerinin yasal malı olarak tanıtılır. ( Bkz. Nisâ Suresi, ayet 3, 24, 25, 26; Nahl Suresi, ayet 71; M ümi'nûn Suresi, ayet 6, 21, 23, 58; Rûm Suresi, ayet 28; Ahzâb Suresi, ayet 50, 55; M eâric Suresi, ayet 30 )
Onur Duzyol
O
Kölelik, tarihsel pespektifli incelemeye konulduğu zaman, sosyologlarimiz şunu görecekler ki; kölelik belirli koşullarda faydali bir müesseseydi. İşbu sosyologlar, her seyden once sunun farkinda olmalilar ki; bugünün hakim şartları ve anlayışları ile tarihin belirli bir kesitindeki, belirli bir yerindeki şartlar ve anlayışların -tinin saltıklaşmaşı kapsamında- ozdeşlestirilmesi hatalı bir yaklaşım.
-Her zaman en iyiye yönelim...
Vay arkadaş böyle bir yorumu da gördü ya bu gözler. Umarım birgün siz ve aileniz birlerinin kölesi olursunuz da bu "faydalı" müesseseye bir katkınız olur.
Hangi sosyologlarmış onlar? Kölelik kim için yararlıymış? Köle için mi yoksa "sahibi" için mi?
(Sen ve ailen köle olursunuz umarım) Bir gün? -hangi "birgün"müş o? Anlaşıldığımı sanmıyorum. Tekrar bir gözden geçirin.
Öyleyse allah kölelik kurumunu özellikle yarattı. Onsuz bir düzen var olamıyor?
Allah kim arkadaş. Nerden çıktı şimdi? 7. yy. Arabistan'ini ve etik değerlerin degisken dinamikitesini konuşuyoruz.
Arkadaşın başlıkta sorduğu bu değil mi
Hayır farklı. Kuranın bir kitap olarak ele alıyorum. Kutsal kitap olarak değil. Kutsal bir kitap olarak ele alınması konuyu farklı bir boyuta çeker.
Bu kitabı kim yazmış?