Probiyotik bakteriler nasıl elde ediliyor?

Probiyotik bakteriler nasıl elde ediliyor?
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

BİZİM MAYA ÜRÜNLERİNİN ELDE EDİLDİĞİ LİYOFLİZE YÖNTEMİ

Dondurarak kurutma (veya liyofilizasyon), bir solüsyonun içinden suyun alınarak kuru maddenin ortaya çıkarılmasıdır. Geriye kalan kuru madde solüsyondan çok daha stabildir. Bu şekilde hazırlanan aşı vb. Maddeler. Solüsyon içerisindeki su çıkarıldığından yer kaplamadığı gibi artan kuru madde etkinliğini kaybetmez. Bu teknikte, solüsyon ilk önce -40 ila -50 °C’ye kadar soğutulur ve vakumlandıktan sonra yavaşça ısıtılarak buzun buhara dönüşerek suyun solüsyondan ayrılması sağlanır. Bu işleme süblimasyon denir.
Dondurarak kurutma işleminde değerlendirilmesi gereken en önemli parametreler ısı (ürün ve raf) ve basınçtır. Bu ölçümler, ürünün kuruduğunun anlaşılabilmesi için genellikle her döngüde yapılır. Her döngünün izlenmesine ek olarak, dondurarak kurutma yapan kabinlerin düzenli olarak valide edilmeleri gerekmektedir. Bu validasyon operasyonu, genelde kabin içerisindeki rafların sıcaklık haritalamasını, kondensör soğutma testlerini, vakum pompalama sisteminin verimliliğini ölçmek için yapılan sistem değerlendirme testlerini (vakum düşürme), tıpaların (seals) kalitesini göstermek için yapılan vakum doğruluk (integrity) testlerini ve SIP sistemi için gerekli olan buhar kaynağının validasyonunu içerir.
Dondurarak kurutma işlemi, diğer yöntemlere göre daha pahallı bir proses olduğundan bu sistem genellikle ilaç üreticileri tarafından ürünün raf ömrünü uzatmak amacıyla tercih edilmektedir. Bu işlem genellikle aşı ve enjeksiyon ilaçları üzerinde kullanılmaktadır. Maddeden suyun ayrılması ve viyalin içerisinde saklanmasıyla, ürünün saklanması nakledilmesi çok daha kolaylaşmakta ve sonradan tekrar orijinal formunu kolayca alabilmektedir.
Pahallı olmasına karşın soğuk dondurma işlemi başka alanlarda da kullanılmaktadır.
Yiyecek sektörü (Örn: Dondurularak kurutulmuş meyveler, astronot gıdaları, hazır kahve)

Teknolojik Sanayi:
Kimya sektöründe, maddeleri daha stabil halde saklamaya, ve suyla karıştırılarak daha sonra kullanmak üzere muhafaza etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Biyoseperasyonda solventlerin ayrıştırıldığı son safhada kullanılmaktadır.
Bakteriyolojide özel soyları korumak için
Koruma ve saklama endüstrisi:
Çiçekler
Hayvanlar
Sudan zarar görmüş kitap veya dokümanlar.

S