Ekși mayalı organik tam buğday unundan ekmek tarifi

Bu da benim ekși mayalı organik tam buğday unundan ekmeğim

com-zq2lw2botsxci1sz9f6k.jpg
G
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
55
55 CEVAP

Selam arkadaşlar, un olarak organim tam buğday unu az miktar organik beyaz un karıșimiyla yaptım. Marka olarak M life ve Karahan, zaman zaman da siyezi kullaniyorum. Ancak önce ekși mayayi kendiniz olușturmaniz gerekiyor. Ekşiaya yaomak için 1ölçú un, bir ölçü klorsuz ılık içme suyunu tahta kaşıkla karıştirip cam kavanoza koyun. Benim 1 ölçúm 1çay bardaģí idi. Kavanozyn kapaģini kapatmayın, üzerine 2 kat tülbent örtüp paket lastiği ile sabitleyin. Temiz ve loş ve ılik bir ortamsa bekletin. Ben mutfak dolabinin içinde tuttum. Tam 24 saat sonra kavonozu açin ve tahta kaşıkla karıștırın hiç bir şey eklemeden ağzini ayni şekilde kapatin. 3.gün yani ilkinden 48 saat sonra kavonozu açin önxe içindekini iyice kariştirin, sonra göz karari yarısini dökún ve 1 ölçü ılık içme suyu 1 ölçü un koyup iyice kariştirip tülbentle kapatıp yerine koyun. Bir sonraki gün ayni saatte yine ayni ișlemi yapın. 2. günden itibaten kokusu ekşimsi gelmeye 4 .günden sonra hafiften göz göz köpürmeye bașlamasi gerek. Ancak kabarma deliklenme hemen başlamassa da ümidinizi yitirmeyin. 10.güne kadar ayni işli hergün yapın. Kavonazunyz, kabıniz, tahta kaşíğinizi mutlaka kaynatarak steril edin. Yoksa çabucak zararli bakteri üretip mayayi bozuyor. Mayada yeşerme, pamuklanma gri mavimsi renklenme görürseniz bozulmuștur, mikrop kapmıștir, atın.
10.günden sonra bu mayadan 2 çorba kaşiği kadar alip üzerine 1,5 su bardaği ılık içme suyu ekleyip pürüzsüz hale gelene kadar seramik ya da cam bir kapta karıştırip 1 saat üstünü örtüp ıluk bir yerde bekletin. Bu așamaya otoliz yada ürkütme diyorlar.
12 saat sonra artık bu sıvının içine organik undan yavaş yavaş ekleyerek tahta kașıkla homojen olana kadar karıştırın. Poğaca hamurundan az daha yumuşak olacak. Bu aşamada kaşikla karıştirmak biraz sabir istiyor. İsterseniz benim yaptíğim gibi ev yoğurdunun ılıtılmış suyundan da ekleyebilirsiniz.
Daha sonra fermantasyon süreci başlıyor. Ben soğuk fermantasyon tercih ettim. Kapakli bir cam kaba koyarak buzdolabinda 24 saat beklettim. 24 saat sonra çikarip bakin, ilk hacminin 2 misline kabarmasi gerekiyor, o kadar kabarmamișsa 24 saat daha bekletin sonra çikarip elle ilk yoğurmamizi yapacağiz. Yeniden sakin su ve un eklemeyin. Elle yoğururken de bildiğimuz klasik şekulde değil fazla ezmeden bastirmadan, kenarlarindan çekip katlaya katlaya yapin. 8,9 kez katlamak yeterli. Katlama işlemi bitince yine ayni kaba koyup yeniden 24 saat buzdolabinda bekletin. 24 saat sonra çıkarin. Fırina vermek için son şekli vereceğiz. Ben döküm tencere tercih ettim. Yağlu kağidi elimle buruşturup tencerenin altina ve kenarina oturttum. Sonra hamuru yeniden fazla ezmeden 8 ,9 kez katlayip yağli kağidin üzerine tencereye koydum. Pişirmeden son defa 6 saat oda ısısında loș bir yerde beklettim. Firini önce ön ısıtmada 20dakika beklettim. Ayni anda küçük bir metal kaba sicak su koyarak firinin içine ittim. Çünkü ekmeğe nem vermesi gerekiyor. Ön ısitmadan sonra ekmeği firina sürmeden önce üzerine 3,4 tane bıçakla çizik atin. Tencerenin kapaği kapali şekilde 20 dakika, sonra kapağini açip bir yarimsaat daha pişirin. Üzerinin rengine göre takip edin. Fırınin büyüklüğü süreyi etkiler. Sonra firindan çikarip, tencereden hemen çikarin, temiz bir beze sarip, soğumasını bekleyin. Dilimleyip dondurucuya attim ben. Yemeden önce ísıttim.
Marketlerdeki ekmek mayasi bu maya değil endüstriyel olmalari ve mümkün olduğu kadar geleneksek usule uyma gayretiyle tercih etmedim.
Süreç uzun ve ayrintili olup vaktim bulunmadiğindan gecikmeli tarif verebildim.
Bu ekmeğun tadí hakkinda kendim yorum yapamayacağim malesef, çünkü ben Çölyak hastasıyım. Hiç bir Ekmeğin tadını hatırlamiyorum. Ekmeği ailem ve yakınlarim için yapıyorum.
Sirke ve yoğurdumu, temizlik malzemelerimi de mümkün olduğunca organik ve kendim üretmeye çalışíyorum..... Umarım faydali olmuştur.

G

Elinize sağlık baya zor bir işlem neyse ki ekmek yemiyorum

Burcu Güntekin 6 yıl

Gül Dilan hanimcigim, teşekkür ederim. Sabırla detaylı çok güzel anlatmissin. Sonuna kadar dikkatlice okudum. Son cümlende rahatsızlığını okuyunca üzüldüm. Cok geçmiş olsun...

Emel Emekli 6 yıl

Sağolun, malesef biz Çölyaklilarin beslenmesi büyük sorun. Çocuklar için daha da zor. Allah herkese şifa versin..

Gül Gürçkaya 6 yıl