1 haftada maya oluşuyor...
1 gün: Temiz cam bir kavonaza 2 corba kasiği un beyaz un olmasin ... 1-2 çorba kasiği su... Temiz hiç kullanilmamiş bir tahta kasik kullanirsaniz daha iyi olur.. Kasıkla gun boyu ara sira kariştirin.. Üstunü açik birakin yada temiz bir bez koyun.. Kavonazin kapağini kapatmayin..
2. gün yine ayni sekilde....
3. gun yine ayni...
4. gün 3 corba kaşiģı un ve su miktarini arttirin...
5 gun azicik daha unu ve su miktarini arttirin azar azar... Her gun ara ara karistirin.. Asla metal kasik kullanmayin..
6 gun kabarciklar oluşmusmu yüzeyinde bakin... Yoksa 1-2 gun daha bekleyin.. Azar azar su ve un ilave edip katiştirin.. Kabarcik oluştu ise un ve su miktari biraz daha fazla ben goz karari yapiyorum.. Asaği yukari 1 su bardaģi su ve un ilave edin... Kivam boza kıvaminda olsun... Bu hamura hic tuz koymadan iyice sararak kabarip mayalanmasini bekleyin.. Biraz süre uzun oluyor.. Evinizin sıcakliğina bağli... 5-6 saatte surebilir... 8-10 saatte... Eğer hamur kabardi ise... Bu hamurun bir kismini -bir kaç çorba kasiği ayirip icine cok az miktarda un ve su ilave edip kapağinı kapatip buzdolabinin soğutucu kismina koyun... Kalan hamura biraz daha tam buğday unu ilik su ve kaya tuzu ve ılik su ilave ilave edip elinize azicik yapişan cok yumusak bir hamur yapin ve iyice sararak mayalamaya birakin.. Süre uzun oluyor. Yazin ben Alanya da yasadiğim için çok sicak.. 5-6 saatte mayalaniyor..
Bu simdiki yaptiğim firina girinceye kadar 14 -15 saat bekledi.... Hamurunuz kabardi ise tercihan demir dökum kapakli karniyarik tavada guzel pişıyor... Kabi sivi yağ ile yağlayip hafifçe un serpip hamurunuzu koyun.. Cam kapagini kapatip tekrar mayalamaya birakin.. Sicak bir yerde bekletin.. İyice kabarinca kadar bekletin... Fırina hamuru koyarken kapağini kapatmayin... Ben önce 250 derecede 10dakika sonra 200 derecede de 10 dakika daha... Sonrasinda 165-170 derece ye firinin isisini duşurup yaklaşik 1 saat pişiriyorum.. Sonrasinda temiz bir beze sarip soğusun diye bekletiyorum....
Not.: İlk yapilan ekmek cok iyi olmuyor.. İnanin yaptikça şahane ekmekleriniz oluyor.. Ben mayami mart ayinsa yapmiştim o zamandan beri kullaniyorum.. Yeniden ekmek yaoacağinizda mayayi buzdolabinin soğutucusundan çikarip oda sicakliğina gelmesini bekleyin.. Yine bir miktar mayadan tekrar kullanmak üzere ayirin.. Azicik un ve su ilave edip mayayi dişarida bir kac saat bekletip kapaģini kapatip dolaba koyun.. Haftada 1 mayanizi besleyin.. Yani ekmek yapmayacaksaniz içine azıcik un ve su koyup bir kac saat yada aksama kadar oda sicakliğinda bekletip dolaba koyun.
Hiçbir fermantasyonda tahra kaşık kullanilmaz.
Tahra kaşık bakteri ve mikrop yuvasidir.
Tahra kasik yalnizca ısı ile uslem esnasinda yani yemek pisirirken kullanilabilir.
Ferda hanim yeni hic kullanilmamiş bir tahta kaşığin ne zarari olabilir ki.
Ustelik hiçbir market... Fırin ekmeği yada eksi maya adinda ekmekler... Hicbiri benim ekmeğim gibi değil.. Hiçbiri bu kadar doğal lezzetli değil.. Üstelik içi de bol cevizli... Sıcak olduğu için kesip içini gösteremedim....!!
Fermantasyonu saglamiyordur
Ferda hanima kulak verin derm
Feemantasyon yapilan malzemeye mikrop bakteri zararli patojen bulastiriyor
Ferda Eye ben zaten kasik kullanmiyorum sayilir... Genellikle kavonazi salliyorum karisssin diye.... Kaşik yazmamin sebebi yapilişini daha iyi anlamalari icin.
isterseniz kaşik kısmini kaldırabilirim..
Zerrin hnm fırının kapağı açıkmı pişecek.. Sanki öğle Okudum
hayir kapali.. Hamuru koydugum tepsinin kqpqğindan bahsettim.. Acik pişirin diye
Saolun firini zannettim
Zerrin İlkaya ekmek makinesinde bu mayayi kullanabilirmiyim? Ve ne kadar yogurulmali ?
ekmek makinasinda hiç yapmadim... Nasil yapılir bilmiyorum... Nurcan Tokbay
akşam yeni pişirdim sade... Fotodaki bol cevizli.
Ah ne güzel MAŞALLAH Afiyet olsun
teşrkkürler Gülizar hanim