Ekşi maya doğal ekmek yapımı nasıldır?

1 haftada maya oluşuyor...

1 gün: Temiz cam bir kavonaza 2 corba kasiği un beyaz un olmasin ... 1-2 çorba kasiği su... Temiz hiç kullanilmamiş bir tahta kasik kullanirsaniz daha iyi olur.. Kasıkla gun boyu ara sira kariştirin.. Üstunü açik birakin yada temiz bir bez koyun.. Kavonazin kapağini kapatmayin..

2. gün yine ayni sekilde....

3. gun yine ayni...

4. gün 3 corba kaşiģı un ve su miktarini arttirin...

5 gun azicik daha unu ve su miktarini arttirin azar azar... Her gun ara ara karistirin.. Asla metal kasik kullanmayin..

6 gun kabarciklar oluşmusmu yüzeyinde bakin... Yoksa 1-2 gun daha bekleyin.. Azar azar su ve un ilave edip katiştirin.. Kabarcik oluştu ise un ve su miktari biraz daha fazla ben goz karari yapiyorum.. Asaği yukari 1 su bardaģi su ve un ilave edin... Kivam boza kıvaminda olsun... Bu hamura hic tuz koymadan iyice sararak kabarip mayalanmasini bekleyin.. Biraz süre uzun oluyor.. Evinizin sıcakliğina bağli... 5-6 saatte surebilir... 8-10 saatte... Eğer hamur kabardi ise... Bu hamurun bir kismini -bir kaç çorba kasiği ayirip icine cok az miktarda un ve su ilave edip kapağinı kapatip buzdolabinin soğutucu kismina koyun... Kalan hamura biraz daha tam buğday unu ilik su ve kaya tuzu ve ılik su ilave ilave edip elinize azicik yapişan cok yumusak bir hamur yapin ve iyice sararak mayalamaya birakin.. Süre uzun oluyor. Yazin ben Alanya da yasadiğim için çok sicak.. 5-6 saatte mayalaniyor..

Bu simdiki yaptiğim firina girinceye kadar 14 -15 saat bekledi.... Hamurunuz kabardi ise tercihan demir dökum kapakli karniyarik tavada guzel pişıyor... Kabi sivi yağ ile yağlayip hafifçe un serpip hamurunuzu koyun.. Cam kapagini kapatip tekrar mayalamaya birakin.. Sicak bir yerde bekletin.. İyice kabarinca kadar bekletin... Fırina hamuru koyarken kapağini kapatmayin... Ben önce 250 derecede 10dakika sonra 200 derecede de 10 dakika daha... Sonrasinda 165-170 derece ye firinin isisini duşurup yaklaşik 1 saat pişiriyorum.. Sonrasinda temiz bir beze sarip soğusun diye bekletiyorum....

Not.: İlk yapilan ekmek cok iyi olmuyor.. İnanin yaptikça şahane ekmekleriniz oluyor.. Ben mayami mart ayinsa yapmiştim o zamandan beri kullaniyorum.. Yeniden ekmek yaoacağinizda mayayi buzdolabinin soğutucusundan çikarip oda sicakliğina gelmesini bekleyin.. Yine bir miktar mayadan tekrar kullanmak üzere ayirin.. Azicik un ve su ilave edip mayayi dişarida bir kac saat bekletip kapaģini kapatip dolaba koyun.. Haftada 1 mayanizi besleyin.. Yani ekmek yapmayacaksaniz içine azıcik un ve su koyup bir kac saat yada aksama kadar oda sicakliğinda bekletip dolaba koyun.

com-dcb2l1ahpl3kv9zho0sv.jpg
Z
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
17
17 CEVAP

Olsada yesek ne o ekmek nede zeytin yok ben çok severim bunları ama yapamam satıyorsanız almak isterim

I

Yeşil zeytin yapmak çok kolay. Migros'ta şu an zeytin satılıyor. Deneyin sandığınızdan basit.

Şeyda Özcanli 6 yıl

Birkaç kez denedim eridi artık hazır alıyorum ama böyle olmuyor

Ijlal Asiğcil 6 yıl

Ijlal Asiğcil içme suyu ile yapın. Hemen olsun istiyorsanız hergün suyunu değiştirin. Tatlanınca suyunu süzüp, aralarına kayatuzu, limon dilimleri, biraz zeytinyağı koyup çalkalayın. Buzdolabında saklayın. Çok az alıp bir deneme yapın. Hevesiniz kırılmasın. Bu lezzetten vazgeçmeyin lütfen

Şeyda Özcanli 6 yıl

Tekrar deniyeyim teşekkür ederim

Ijlal Asiğcil 6 yıl

Şeyda hanım, migtosta yeşil zeytini görünce hazine bulmuş gibi sevinmiştim ki zeytin zaten hazine benim için. Hayatımda ilk defa yeşil zeytin kurdum öyle mutlu ve heyecanlıyım ki. Tadacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum.

Sadiye Alır 6 yıl