1 haftada maya oluşuyor...
1 gün: Temiz cam bir kavonaza 2 corba kasiği un beyaz un olmasin ... 1-2 çorba kasiği su... Temiz hiç kullanilmamiş bir tahta kasik kullanirsaniz daha iyi olur.. Kasıkla gun boyu ara sira kariştirin.. Üstunü açik birakin yada temiz bir bez koyun.. Kavonazin kapağini kapatmayin..
2. gün yine ayni sekilde....
3. gun yine ayni...
4. gün 3 corba kaşiģı un ve su miktarini arttirin...
5 gun azicik daha unu ve su miktarini arttirin azar azar... Her gun ara ara karistirin.. Asla metal kasik kullanmayin..
6 gun kabarciklar oluşmusmu yüzeyinde bakin... Yoksa 1-2 gun daha bekleyin.. Azar azar su ve un ilave edip katiştirin.. Kabarcik oluştu ise un ve su miktari biraz daha fazla ben goz karari yapiyorum.. Asaği yukari 1 su bardaģi su ve un ilave edin... Kivam boza kıvaminda olsun... Bu hamura hic tuz koymadan iyice sararak kabarip mayalanmasini bekleyin.. Biraz süre uzun oluyor.. Evinizin sıcakliğina bağli... 5-6 saatte surebilir... 8-10 saatte... Eğer hamur kabardi ise... Bu hamurun bir kismini -bir kaç çorba kasiği ayirip icine cok az miktarda un ve su ilave edip kapağinı kapatip buzdolabinin soğutucu kismina koyun... Kalan hamura biraz daha tam buğday unu ilik su ve kaya tuzu ve ılik su ilave ilave edip elinize azicik yapişan cok yumusak bir hamur yapin ve iyice sararak mayalamaya birakin.. Süre uzun oluyor. Yazin ben Alanya da yasadiğim için çok sicak.. 5-6 saatte mayalaniyor..
Bu simdiki yaptiğim firina girinceye kadar 14 -15 saat bekledi.... Hamurunuz kabardi ise tercihan demir dökum kapakli karniyarik tavada guzel pişıyor... Kabi sivi yağ ile yağlayip hafifçe un serpip hamurunuzu koyun.. Cam kapagini kapatip tekrar mayalamaya birakin.. Sicak bir yerde bekletin.. İyice kabarinca kadar bekletin... Fırina hamuru koyarken kapağini kapatmayin... Ben önce 250 derecede 10dakika sonra 200 derecede de 10 dakika daha... Sonrasinda 165-170 derece ye firinin isisini duşurup yaklaşik 1 saat pişiriyorum.. Sonrasinda temiz bir beze sarip soğusun diye bekletiyorum....
Not.: İlk yapilan ekmek cok iyi olmuyor.. İnanin yaptikça şahane ekmekleriniz oluyor.. Ben mayami mart ayinsa yapmiştim o zamandan beri kullaniyorum.. Yeniden ekmek yaoacağinizda mayayi buzdolabinin soğutucusundan çikarip oda sicakliğina gelmesini bekleyin.. Yine bir miktar mayadan tekrar kullanmak üzere ayirin.. Azicik un ve su ilave edip mayayi dişarida bir kac saat bekletip kapaģini kapatip dolaba koyun.. Haftada 1 mayanizi besleyin.. Yani ekmek yapmayacaksaniz içine azıcik un ve su koyup bir kac saat yada aksama kadar oda sicakliğinda bekletip dolaba koyun.
O ekmek hamurunu yoğururken tarhananız varsa bir yemek kaşığı katarsanız tarhananın ekşimsi tadı da faydaları da ekmeğinize geçer. Hatta ben haydar beyin bir yazısında üzüm suyunu okuyunca mor kokulu üzümden su çıkarıp o suyla otolizi yaptıktan sonra hamuru yogururken su yerine sadece peyniraltı suyu kullanıp mayaladım ekmeğim piştiğinde muhtesem kokusu ve tadı vardı. Yalnız benim ekşi mayam çok yıllık olduğundan genç mayaya göre lezzet farkı da hatika oluyot. Genç maya ile daha acı oluyor, zamanla maya olgunlaştıkça lezzet farkı daha iyi tabi.
Sadiye hanim gerçekten de öyle maya yillandikça güzelleşiyor... Yarin Çanakkale ye akrabalarima ziyerete gidiyorum... Yillanmiş ekşi maya vardir onlarda.. İsteyeceğim.. Benim mayam mart ayindan... Aynen size katiliyorum... Maya eskidikce ekmekler çok güzel oluyor... Benim bile daha yeni yeni çok güzel olmaya başladi ekmeklerim ... Gece yatmadan önce 2 tane ekmek hamuru yoğurdum. Biraz sonra pißireceģim.. Onlarida çocuklarima yapiyorum. Ankara aktarmali uçağim... Ankara da vereceğim havaalaninda... Ne yapalim evlat kiyamiyoruz.
Napın yapın çocuklarınıza endüstriyel mayalı bişey yedirmeyin, valla helal olsun size uçakla bile ulaştırıyorsunuzya kutlarım. Eskilerden bulduğunuz hazine gibi mutlaka ulaşmaya çalışın çok fark ar. Bir de üzüm suyu ile mutlaka yapın maya uçuyor uçuyor göz göz bayılacaksınız.
Şadiye hanim verdiğiniz bilgiler için gönülden teşekkürler
Kefi mayadıyla güçlendirmeye çalıştığımda bu kadar göz olmamıştı harika oldu üzüm suyu ile.
Ben teşekkür ederim
keşke yakin olsak ben onlara hic aldirmazdim.. Alanya da yasiyorum
üzüm suyunu sikip direk mi yoģuruyorsunuz?
Şadiye hanimciģim... Ne kadar tembih etsemde sağliksiz besleniyorlar çocuklarim maalesef... Kizim biraz daha dikkatli 8 yasinda torunum olduğu icin... Ama oğlum yeni evli ve hic dikkat etmiyor.
Otoliz aşamasında üzüm suyu sıkıp yarım çay bardağı kadar çıktı zatrn onu kattım su yerine.
teşekkür ederim deniyeceğim