Nohut ile ekşi maya nasıl yapılır?

Merhabalar, bir tarif de benden gelsin. 2 yıldır ekşi mayadan ekmek yaparım fakat ilk defa nohut ile ekşi maya yapmayı denedim. Gayet de başarılı oldu. Denemek isteyenler için tarif şu şekildedir.
Ekşi maya için: Bir su bardağı nohutu yıkıyoruz ardından ıslanması için suya bırakıyoruz suyunun içine ikiy. Kaşığı yoğurt suyu ilave ettim ben. Yaklaşık 24 saat ıslanması ve fermente olması için karanlık bir yerde beklettim. 24 saatin ardından nohutları blenderdan çektim püre kıvamına gelene kadar. Çekilmiş olan nohutları bir kavonoza alıp içine yaklaşık iki yemek kaşığı un( istediğiniz un çeşidini kullanabilirsiniz) Bir yemek kaşığı yoğurt suyu ilave ediyoruz. Eğer katı olursa biraz da içme suyu ilave edebilirsiniz. Kıvamı kek hamurundan biraz koyu olacak. Ağzına temiz bir bez kapatarak karanlık bir yere alıyoruz. Ertesi gün ilk yaptığımız saate denk gelecek bir saatte içine tepeleme bir yemek kaşığı un ve bir yemek kaşığı su ilave edip karıştırıyoruz tekrar. İkinci günün sonunda bu mayamız hacminin iki katına ulaşıyor ve gözenekler oluşuyor. Mayamızın olup olmadığını anlamak için bir miktar suyun içine bu mayadan bir miktar koyduğunuzda maya suyun üzerinde yüzüyor olacak. Eğer dibe batarsa mayayı biraz daha bekletmeniz gerekir. Yaz aylarında ve sıcak ortamda maya iki günde oluşuyor ama soğuk havalarda bu süre daha uzun oluyor.

Hamur için, İki su bardağı içme suyu, bir tatlı kaşığı tuz, hazırlanan ekşi maya ve un(istenilen un tercih edilebilir. Ben tam buğday unu ve normal un tercih ediyorum). İlk etapta hamur ele yapışır kıvamda olacak. Bu hamur biraz cıvık olduğu için kaşıkla karıştırabilirsiniz. Homojen bir kıvam aldıktan sonra ağzını kapatıp karanlık bir yere alabilirsiniz hamurunuzu.( Bu 3 saat otoliz sürecidir). Yaklaşık 3 saat beklettikten sonra, hamuru tezgaha alıp un ilave ederek ekmek hamuru kıvamına getiriyoruz. Oda sıcaklığında bu hamuru ağzı kapalı 7 saat kadar bekletiyoruz. Bu süreçte saatte bir olacak sekilde hamuru katlama yaparak bir nevi yoğurmaya devam ediyoruz. Bu süre sonunda temiz bir beze bolca un serpip hamura son şeklini verip hamuru bu bezin üzerine alıyoruz ve hamuru ağzı kapalı şekilde bir kap içinde buzdolabına alıyoruz. Burada yaklaşık 24 saat soğuk mayalama süreci başlıyor. 24 saat sonunda fırını ısıtıyoruz ve hamurumuzu pişireceğimiz kaba alıyoruz şeklini ve kabarıklığını bozmadan pişirme kabının içine yağlı kağıt kullanabilirsiniz tercihe bağlıdır. (Ben güveçte ağzı kapalı yapıyorum) Bazıları fırın kabını ısıttıktan sonra hamuru içine koyuyor, ben soğuk ve sıcak olacak şekilde ikisini de denedim bir fark göremeyince direkt soğuk güvece koyuyorum ve ağzını kapatarak fırına yerleştiriyorum. Ağzı kapalı 200 derece fırında yaklaşık 40 dk, ardından ağzını açıp fırın derecesini 170 e düşürerek bi 20 dk da bu şekilde pişiriyorum. Fırını kapattıktan sonra fırın soğuyana kadar güveci içinden çıkarmıyorum. Fırın soğuduktan sonra ekmeği dışarı alıp iyice soğumasını bekliyorum kesmek için. Soğuduktan sonra kesip afiyetle tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Uzun ve zor gibi görünüyor ama yaptıkça alışıyorsunuz ve yazıldığı kadar da zor olmuyor #nohutmayalıekmek

com-6nmfub6ltgb7141cv2dn.jpg
com-org7cz16imvfc1iurwhq.jpg
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
77
77 CEVAP

Yani ekmegi yapmak ićin 5 gune filan mi ihtiyac var

N

İlk mayayı oluşturduğunuzda öyle ama ondan sonra elinizde hazır mayanız olduğu için iki günde hatta 1,5 günde ekmeğiniz hazırdır. Ekmeğiniz bitmeden bir yenisini yaparsanız hiç tükenmeden ekmeğiniz sürekli hazırda olur.

Halime Tor 6 yıl