Sauerkraut tarifi

Herşey Vagus için
Evet mucizevi Sauerkraut turşumuzun yapımı tamamlandı, içeriğindeki faydaları sebebiyle "mide ve bağırsakların süpürgesi" tabiriyle sık sık anılan Sauerkraut'ı denemek isteyenler olabilir düşüncesiyle detaylı şekilde anlatıverdim...
Aslında tarifi hakkında nette bir sürü bir sürü çeşit bilgi olmakla beraber ben Almanya'da uzun yıllar lokanta işleten bir yakınımın verdiği tarif ve öneriyle yaptım. İçine çeşitli baharatlar atılanları da varmış ama en temel tarif bu imiş. Merak eden olursa tarif şöyle;
* Bir orta boy lahanayı dörde bölüp, ortasındaki sert kısmı çıkarıyoruz.
** Lahanaları ince ince kıyıyoruz.
*** 1,5 yk öğütülmüş kaya tuzu ile vıccırığı çıkana kadar ovuyoruz
**** Lahanalar sularını salınca üzerine ağırca bir taş koyup, 24 saat bekletiyoruz ama bu bekleme süresinde gidip geldikçe taşı daha da bastırıyoruz, tüm suyunun çıkmasına katkıda bulunuyoruz yeniden. (Not: Lahana kokulu bir sebze olduğundan ve o koku bizim evde sevilmediğinden, ben bu aşamada kabı poşete koyarak buzdolabına kaldırdım, oradan çıkarıp çıkarıp bastırdım taşı)
***** 24 saat bekleyen lahanaları cam kavanozlara alıyoruz, dibe, aralara damak tadınıza göre azlığını çokluğunu ayarlayabileceğiniz kadar dilinmiş sarımsak ilavesiyle. Lahanaları sıkıştırarak koyuyoruz bu arada ve kalan boşluklara da kendi bıraktığı suyunu. Üstüne az biraz kimyon tohumu serpeliyoruz.
Bunun da üstüne asma yaprağı koyuyoruz ki hem lahanalar üste çıkıp olası barlanmalarla karşılaşmayalım hem de tein içeriği sayesinde turşumuzda kıtırlık olsun diye. Dikkat edeceğimiz şey; turşu suyunun asma yaprakları üzerine kadar çıkması. Eğer ovalama ve bir gün boyunca yeteri kadar taşla sıkıştırma yapmışsanız kendi çıkardığı su, turşu için fazla bile geliyor, ilave su kullanmıyorsunuz. Veeee 21 gün beklemeleri için kapaklanıp, evin en serin ve karanlık yerine (üzerine havlu da örtebilirsiniz) yolculanıyorlar.
Ben turşu yada ne yaparsam yapayım, kapaklara tarih atıyorum ) Böylece bekleme sürelerini takibi kolaylaştırıyorum.
Doğru sinyaller gönderip, doğru sinyaller alacağımız sağlıklı günler dilerim hepinize...

com-8pt0sycn7sr5rtj85sd2.jpg
com-5vmhkhkax68aonp0bmxu.jpg
com-cefpft5wjule5hb66aqu.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
83
83 CEVAP

Ellerinize sağlık, afiyetle yiyiniz, ben birşey sormak istiyorum, hipotroidi olanlar lahana yiyebilir mi, bilgisi olan varsa yazabilir mi, teşekkür ederim...

E

Elmas hanım ben de haşimoto hastasıyım. Bizlere lahana sakıncalı olduğu için sanırım biz yiyemeyiz.

Işıl Kumtepe 6 yıl

Araştırmalarıma göre (ben de haşimato troidi hastasıyım ve Levotiron kullanıyorum bu arada) genel olarak; turpgillerden olan beyaz lahana, brokoli ve karnabahar gibi sebzeler, "glukozinolatlar” açısından zengin sebzelerdir. Glukozinolatlar ise tiroid bezine iyot girişini önleyerek tiroid hormonlarının üretimini azaltırlar. Eğer bu sebzeleri çiğ olarak çok fazla miktarda tüketirseniz, sizde de hipotiroid (tiroid bezinin az çalışması) semptomları meydana gelebilir. Bahsedilen sebzelerin çok az miktarlarda çiğ tüketiminin ise önemli bir etki göstermeyeceği düşünülmektedir. Doktor gözetimi altındaysanız ve üretilmeyen bu hormonu dışardan alıyorsanız az miktarlarda tüketmenizde sakınca olur mu olmaz mı yine de doktorunuza danışmanızı önerebilirim.

Ecehan Conner 6 yıl

Ayrıca Haydar bey'in "Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı tüketmemelisiniz. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir. Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir…" gibi bir görüşü vardı, yani buradan da aşırı kaçmadan (ama yine de doktorlarımıza sorarak) az miktarda tüketmemize izin var diye anlıyorum.

Ecehan Conner 6 yıl

Çok teşekkür ederim Ecehan Conner hanım verdiğiniz bilgiler için, çok yararlı oldu benim için

Elmas Gülyaprak 6 yıl