Sauerkraut tarifi

Herşey Vagus için
Evet mucizevi Sauerkraut turşumuzun yapımı tamamlandı, içeriğindeki faydaları sebebiyle "mide ve bağırsakların süpürgesi" tabiriyle sık sık anılan Sauerkraut'ı denemek isteyenler olabilir düşüncesiyle detaylı şekilde anlatıverdim...
Aslında tarifi hakkında nette bir sürü bir sürü çeşit bilgi olmakla beraber ben Almanya'da uzun yıllar lokanta işleten bir yakınımın verdiği tarif ve öneriyle yaptım. İçine çeşitli baharatlar atılanları da varmış ama en temel tarif bu imiş. Merak eden olursa tarif şöyle;
* Bir orta boy lahanayı dörde bölüp, ortasındaki sert kısmı çıkarıyoruz.
** Lahanaları ince ince kıyıyoruz.
*** 1,5 yk öğütülmüş kaya tuzu ile vıccırığı çıkana kadar ovuyoruz
**** Lahanalar sularını salınca üzerine ağırca bir taş koyup, 24 saat bekletiyoruz ama bu bekleme süresinde gidip geldikçe taşı daha da bastırıyoruz, tüm suyunun çıkmasına katkıda bulunuyoruz yeniden. (Not: Lahana kokulu bir sebze olduğundan ve o koku bizim evde sevilmediğinden, ben bu aşamada kabı poşete koyarak buzdolabına kaldırdım, oradan çıkarıp çıkarıp bastırdım taşı)
***** 24 saat bekleyen lahanaları cam kavanozlara alıyoruz, dibe, aralara damak tadınıza göre azlığını çokluğunu ayarlayabileceğiniz kadar dilinmiş sarımsak ilavesiyle. Lahanaları sıkıştırarak koyuyoruz bu arada ve kalan boşluklara da kendi bıraktığı suyunu. Üstüne az biraz kimyon tohumu serpeliyoruz.
Bunun da üstüne asma yaprağı koyuyoruz ki hem lahanalar üste çıkıp olası barlanmalarla karşılaşmayalım hem de tein içeriği sayesinde turşumuzda kıtırlık olsun diye. Dikkat edeceğimiz şey; turşu suyunun asma yaprakları üzerine kadar çıkması. Eğer ovalama ve bir gün boyunca yeteri kadar taşla sıkıştırma yapmışsanız kendi çıkardığı su, turşu için fazla bile geliyor, ilave su kullanmıyorsunuz. Veeee 21 gün beklemeleri için kapaklanıp, evin en serin ve karanlık yerine (üzerine havlu da örtebilirsiniz) yolculanıyorlar.
Ben turşu yada ne yaparsam yapayım, kapaklara tarih atıyorum ) Böylece bekleme sürelerini takibi kolaylaştırıyorum.
Doğru sinyaller gönderip, doğru sinyaller alacağımız sağlıklı günler dilerim hepinize...

com-8pt0sycn7sr5rtj85sd2.jpg
com-5vmhkhkax68aonp0bmxu.jpg
com-cefpft5wjule5hb66aqu.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
83
83 CEVAP

Cikan suyu lahanalara dolduruyoruz degilmi yanlis anlamadiysam...

A

Doğrudur

Ecehan Conner 6 yıl

Degisik bir tursu elinize saglik..

Ayfer Karaagaç 6 yıl