Şeker tüketimini azaltmış birisi, yoğun şeker içeren ürünleri tükettiğinde sorun teşkil eder mi?

3 ay önce şeker içeren her türlü yiyecek ve içecek kullanımını, ekmek ve pilav dışında, bıraktım. Bu süreçte yalnızca birer kez olmak üzere bir dilim kadayıf ve iki dilim baklava tükettim. Birbirinden bağımsız olarak yaptığım bu tüketimlerin yaklaşık 15-20 dakika sonrasında sağ gözümde beni irite edecek derecede ağrılar oluştu.

Şeker kullanımını tamamiyle bırakmış veya yukarıda ifade ettiğim şekilde tüketimi azaltmış bir kimse, yoğun şeker içeren ürünleri tükettiğinde sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil eder mi? Yaşadığım olumsuzluklar tesadüfi midir?

Teşekkürler.

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
9
9 CEVAP

Midemin tamamı kanser nedeniyle alındı. Tedavi devam ediyor, bu yüzden şeker ve basit karbonhidrat tüketmem yasak. Tabii arasıra deldiğim oluyor. Aldığım şeker direkt ince barsağa gittiği için benzer belirtiler yaşıyorum. Sıcak basıyor, terliyorum, gözlerim zonkluyor. Sizdeki de hızlı yükselen kan şekeri belirtilerine benziyor.

Y

Geçmiş olsun. Umarım bu süreci minimum düzeyde ağrılı ve maksimum düzeyde huzurlu geçirirsin.

Senar Yenisu 5 yıl

Geçmiş olsun, en kısa sürede tamamen iyileşmeniz temennisiyle.

Semih Hışman 5 yıl

Geçmiş olsun

Bilge Sizar 5 yıl

Geçmiş olsun

Meriç Alfidan 5 yıl

çok geçmiş olsun

Ceren Neler 5 yıl

Yediğiniz tüm bitkisel ürünler ve hayvansal ürünler zaten yığınla şeker içeriyor. Süt ürünleri bile en temelde disakkarit düzeyinde bile karbonhidrat. Yani merak etmeyin bu süreçte bolca şeker metabolizmanıza girdi, sindirim sisteminiz bunları sindirdi, glukoz-fruktoz-galaktoz düzeyine indirdi ve dolaşım sisteminize aldı. Siz sadece dilinizdeki tat reseptörlerinizi kandırmış oldunuz.

Diyelim ki gerçekten hiçbir şey yemediniz. Uzun süreli açlık halindesiniz. Vücudunuz bu sefer de yağ ve aminoasitleri glukoza dönüştürür. Glukoneogenezle kan şekerinizin belli bir düzeyin üstünde kalmasını sağlar. Depolarınızı harcarsınız ama dolaşımınız yine şekerle doludur.

Metabolizmamızın en temel unsurlarından biri glukozdur. Hemen tüm enerji ihtiyaçlarımız nihayetinde glukozdan karşılanır. Glukoz olmadan yaşayamayız. Tadını bu kadar sevmemiz de buna dayanan bir evrimsel sürecin ürünüdür. Tat reseptörlerinizin glukoza bunca duyarlı olması boşa değildir.

Bahsettiğiniz olayla beslenme alışkanlığınız arasında hiçbir bağlantı olabileceğini sanmıyorum.

B

Teşekkürler...

Senar Yenisu 5 yıl

Bu durumda "seker, meyve ve tatli yemenin vucudumuza bir zarari yok" sonucunu mu cikariyoruz? Yoksa guvenli alinabilecek miktarlar mi var?

Sevcan Özbezeyen 5 yıl

bilgehan hocam, yanlışsam düzeltirmisiniz?Glesimik indeks değeri yüksek besinlerin tüketimi ile komplex karbonhidratlı besinleri tüketmek arasında bir fark yok mu? Kan şekerinin çok hızlı yükselmesi ve bunun dengelenmesi için bol miktarda insülin salgılanması ile birden normal seviyenin altına geri düşmesi (insülin direnci) sonucu vücudun dengesi bozulabilir. Bu da kişiye halsizlik, baş ağrısı vs verebilir.

Mehmet Fox 5 yıl

Mehmet Fox adrenalin yerine insülin mi diyecektiniz adrenalin başka mekanizmadan etkiliyor şeker miktarını yine azaltıcı tabi

Sinem Ayarkan 5 yıl

Sinem Ayarkan evet. Yanlış yazmışım

Mehmet Fox 5 yıl

İşlenmiş şekeri tamamen kesme yolunda ben de bi adım atmayı düşünüyorum. Sürecin ilk zamanlarından biraz bahseder misiniz? Zorlandınız mı

B

Şekeri bırakmak çok kolaydır. Vücudunuz abur cubur alışkanlığınız yoksa, 4-5 gün gibi bir sürede şekeri unutur. Canınız tatlı istediğinde kabak çekirdeği, yer fıstığı veya badem tüketebilirsiniz. Kan şekeriniz ne düşer ne çıkar. Uzun süre tokluk verir.

Yücel Budan 5 yıl

Abur cubur alışkanlığı malesef azıcık var teşekkürler tavsiyeleriniz için

Beyza Bakanay 5 yıl

Geçici tatlı krizi yaşamanız doğaldır ilk günlerde. Abur cubur isteğinizi dizginleme adına yatmadan yarım saat bir saat kadar önce tarçınlı yoğurt ya da süt tüketebilirsiniz.

Alper Özsanat 5 yıl

Çok teşekkürler özellikle gece uykudan kalkıp şekerli şeyler yeme gibi iğrenç bir huyum var dediklerinizi deneyeceğim

Beyza Bakanay 5 yıl

Beyza Bakanay Aynı huy bende de vardı. beyin depresyon döneminde ya da stresli dönemlerde daha fazla glikoza ihtiyaç duyabiliyor. Bu açıdan da baktığımız da kendinizi stresli hissettiğiniz vakit şeker tüketme yerine sizi rahatlatacak daha farklı şeyleri yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Alper Özsanat 5 yıl

Bende sadece protein ve sebze içeren bir diyet yapıyorum meyve dahil ne ekmek ne pilav hiçbirini yemiyorum arada yasağı deldiğim günler başımda bir ağrı gözlerimde bulanıklaşma ve ağırlık oluyor.. Şeker hastası mıyım diye düşünmeye başladım...

D

Mutlaka bir miktar yağ tüketin. Diyetinizde mutlaka zeytinyağı ve tereyağı olmalı. Yoksa ileri dönemlerde vücudunuz yağ yakma yeteneğini yitirir ve yağ depolamaya başlar. Yağsız diyetlerdeki yo-yo etkisi bu şekilde ortaya çıkar. Diyetinize bir miktar çerez ekleyerek kan şekerinizi rahatlıkla dengeleyebilirsiniz.

Yücel Budan 5 yıl

İlk zamanlar aynen dediğiniz gibi yağ da tüketimini çok azalttım ve bırakır bırakmaz kilo yaptı şimdi dengeli gitmeye çalışıyorum.. Teşekkürler

Dilek Unalan 5 yıl

evet, tesadüfidir.

D

Bence tesadüf
olmayabilir. Şeker yemeyi tamamen olmasa da kısmen bıraktım büyük ölçüde azalttım diyelim. Tatlı bir
şey yediğimde özellikle çok şekerliyse midem bulanıyor ve başım dönüyor zehirlenmiş gibi oluyorum. Cidden hastalandım çok çok kötü hissettim ve sonrasında kustum bir kaç kez.

E

Ben de dediginize benzer sekilde sekeri hic tuketmedim 1 ay boyunca. Sadece meyve ve sebzelerden aldim. 1 ayin sonunda sirf boyle etkilenen insanlari “yalanlamak” ve “tatliyi her turlu yerim, beni etkilemez bu yeme aliskanligi” demek icin 1 tane waffle yedim. Waffle’in yarisinda basim agrimaya basladi. Gercekten cok ilginc!

N

Üstadlar ilgisi yok dedi; lakin bunu 15 günlük aralıklarla şerbetli tatlı ve sütlü tatlı tüketimiyle ayrı ayrı test edeceğim. Tekrar ederse tesadüf olduğuna itimadım kalmaz

Senar Yenisu 5 yıl

Bu olayı daha önce başkalarından da işittim. Hatta biyoloji hocamın anlattığına göre, böyle bir durumdan sonra vücuda alınan şeker "zehir" olarak algılanıyormuş, aynı sigara ilk içildiğinde verilen tepki gibi. Ben de onun yalancısıyım.

S

Ekmek ve pilav şekerin ta kendisidir çünkü karbonhidrat şekerin daha iyi paketlenmiş halidir ve ağzınıza attığınız anda şekere dönüşür. Bu yüzden şekeri bırakmış sayılmazsınız.

B