Fermente Yeşil Sarımsak. Green garlic
Turşu yaparken sarımsaklarınız yeşeriyor ve "bu çin sarımsağı mı" diyorsunuz ya. İşte yanıtı.
Yurt dışındaki bloglarda bolca bahsedilen Green Garlic nedir?
"Belki başınıza gelmiştir. Fazla gelen sarımsağınızı püre yapıp bir kavanoza koyup dolaba kaldırırsanız bir süre sonra yem yeşil olur. Ve bilmeyenler bunu bozuldu sanarak çöpe atarlar. Halbuki çok kıymetli bir hal almıştır sarımsak. Bu renk dönüşümü ancak ortam sıcaklığı +1 / +6 santigrat derece arasında gerçeklesir. Ve olgunlaşmış, özünü tam almış sarımsaklarda meydana gelir. Sarımsağa adını veren Alliun bir kükürt bileşiğidir. Aynı zamanda Alliinase enzimi içerir. Ezilmemiş ya da kesilmemiş sarımsak kokmaz. Zira hücre duvarları patlamadığı ve bu iki kimyasal içerik bir birine karışmadığı için reaksiyon olmaz. Ezme kesme işlevi ile birlikte iki içerik reaksiyona girerek allicin adı verilen organısülfat bileşenine dönüşerek koku ve lezzetini verir. Kesilmiş ya da ezilmiş sarımsak asetik asit yani sirke ile temas ettiğinde allisin pirol adı verilen karbon azot reaksiyonuna maruz kalarak pılipirol oluşturur. Sarımsakta oluşan işte bu renk birbirine kümelenmiş dört pirol dolayısı ile klorofil gibi yeşerir. Sarımsağın bu hali vücuda gerekli bakır, çinko, magnezyum ve demiri sülfür bileşiğinden arındırmış olarak kazandırır. Nasıl yaparsınız. Olgun sarımsakları soyarken başını az kesin. Bir bakır ya da çelik kabın içine alın. Üzerine sz miktarda elma sirkesi dökerek bir gece bekletin. Sadece sirkeden süzün yıkamadan cam kavanoza alıp dolabınızda en soğuk yere koyun. Bir süre sonra sarımsak hazır."
Alıntı: Bbalbayus
Benimde yaptığım lahana turşumda böyle yeşillenmişti sarımsaklar. Serdar bey atınız, tüketmeyiniz diyordu. Bende açıkçası cesaret edip yemedim döktüm. Şimdi bu yazı tam tersini söylüyor. Turşularımız da sarımsağı turşuya lezzet vermesi için koyuyoruz. Eğer sarımsağın geçmişini bilmiyorsak yeşillenme riskini göze almış oluyoruz. Yeşillenen sarımsak yenmez ise biz niye risk alıp da sarımsak koymak ta ısrar ediyoruz o zaman. Kastamonu sarımsağı da yeşilleniyor, çin sarımsağı da yeşilleniyor, başka yerin sarımsağı da yeşilleniyor. Koyma sarımsağı onun dışında başka aroma verici bitkiler ve tohumlar kullan olsun bitsin mantığı daha doğru değil mi? Koca turşuyu bir sarımsak yeşillenmesine niye kurban ediyoruz.
Aslına bakarsanız sarımsak lezzet versin diye değil de daha çok antimikrobiyal olduğu için konulur.
Mustafa Erince O işi tuz ve kullananlar için sirke yapmıyor mu?
Çeşit çeşit patojen bakteri var. Tuz, sirke, sarımsak, limon tuzu (sitrik asit), biberiye ve daha nice de antimikrobiyal madde farklı patojenlere karşı savunma spektrumunu genişletmek için kombine kullanılıyor olabilir. Sirkesiz kurulan bir turşuda sadece tuz yerine sarımsak eklemek iyi bir fikir gibi geliyor bana.
Sarımsak eklemek tabi ki pozitif bir etki yapıyordur. Bu pozitif etkinin daha sonra negatife dönüşüyor olduğunu görmek sinir bozucu. Bu etkiyi yaşamaktansa hiç koymayıp kafa rahat bir şekilde turşumuzu kurabiliriz.
Ne Şam'ın şekeri, ne Arap'ın yüzü diyorsunuz.
Kısmen evet
Şekerden vazgeçemiyoruz