Turşu yaparken sarımsak yeşeriyor nedendir?

Fermente Yeşil Sarımsak. Green garlic
Turşu yaparken sarımsaklarınız yeşeriyor ve "bu çin sarımsağı mı" diyorsunuz ya. İşte yanıtı.

Yurt dışındaki bloglarda bolca bahsedilen Green Garlic nedir?
"Belki başınıza gelmiştir. Fazla gelen sarımsağınızı püre yapıp bir kavanoza koyup dolaba kaldırırsanız bir süre sonra yem yeşil olur. Ve bilmeyenler bunu bozuldu sanarak çöpe atarlar. Halbuki çok kıymetli bir hal almıştır sarımsak. Bu renk dönüşümü ancak ortam sıcaklığı +1 / +6 santigrat derece arasında gerçeklesir. Ve olgunlaşmış, özünü tam almış sarımsaklarda meydana gelir. Sarımsağa adını veren Alliun bir kükürt bileşiğidir. Aynı zamanda Alliinase enzimi içerir. Ezilmemiş ya da kesilmemiş sarımsak kokmaz. Zira hücre duvarları patlamadığı ve bu iki kimyasal içerik bir birine karışmadığı için reaksiyon olmaz. Ezme kesme işlevi ile birlikte iki içerik reaksiyona girerek allicin adı verilen organısülfat bileşenine dönüşerek koku ve lezzetini verir. Kesilmiş ya da ezilmiş sarımsak asetik asit yani sirke ile temas ettiğinde allisin pirol adı verilen karbon azot reaksiyonuna maruz kalarak pılipirol oluşturur. Sarımsakta oluşan işte bu renk birbirine kümelenmiş dört pirol dolayısı ile klorofil gibi yeşerir. Sarımsağın bu hali vücuda gerekli bakır, çinko, magnezyum ve demiri sülfür bileşiğinden arındırmış olarak kazandırır. Nasıl yaparsınız. Olgun sarımsakları soyarken başını az kesin. Bir bakır ya da çelik kabın içine alın. Üzerine sz miktarda elma sirkesi dökerek bir gece bekletin. Sadece sirkeden süzün yıkamadan cam kavanoza alıp dolabınızda en soğuk yere koyun. Bir süre sonra sarımsak hazır."
Alıntı: Bbalbayus

com-l40cod7hb35rb7u1bcqv.jpg
com-jsvunazklwu6zpo5h5jc.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
36
36 CEVAP

Kusura bakmayın ama bunca yıldır turşu yaparız da tüketiriz de böyle sarımsak yeşermesi de yaşamayız. Son zamanlarda yaşanmaya başlandıysa evet ithal sarımsak olma ihtimali ağır basıyor ya da gdo lu olması ihtimali. Bu bilgi çok da inandırıcı gelmiyor.

S

inanmayın o zaman. Kastamnu taş köprü sarımsağı da yeşeriyor. O yüzden bu bilgi inandırıcı benim için. Ayrıca yurt dışındaki pek çok blogda bu sarımsağı yapma tarifi var.

Ferda Eye 6 yıl

Yani Taşköprü' de yetişen sarımsağın tamamı orjinal yerli tohum?????

Sultan Ürgün 6 yıl

Bence de tuketmeyin bunca yıl yeşil olmadı şimdi niye oluyor.

Nuran Barlas 6 yıl

Mısır ve soyadan başka ticari hiç bir üründe henüz GDO uygulaması yok.

Mustafa Erince 6 yıl

Mısır ve soyadan başka gdo lu tohum kullanılmıyor mu yani

Sultan Ürgün 6 yıl

Evet. Mısır ve soyadan başka GDO'lu tohum yok! Hibrit bambaşka bir kavram. İlkokul'da öğretilen Mendel çaprazlama yöntemiyle aynı tür farklı cins bitkinin tozlaşmasıyla yeni bir cins elde edilir. Doğada kendiliğinden de gerçekleşen normal bir süreç.

Mustafa Erince 6 yıl

Mustafa Erince prinçte var

Yadigar Aksaray 6 yıl

Yurt dışındaki sarımsaklarda aynı şekilde oluyor özellikle turşularda yeşillenme oluyor sebze limon tuz sirke ile bekletildiginde zira zeytin yağinda beklettigimde bembeyaz kalıyor.. yukaridaki bilgi banada mantıklı geldi ama turşuda o sarımsağı tüketmiyorum turşu bittiğinde atiyorum ..

Müjgan Besleyen 6 yıl

Doğada kendiliğinden olsn hiçbirşeyde sıkıntı yok zaten Mustafa Erince bey ama tükettiğimiz ürünlerin % 98 i gdo lu, yapay ya da adına ne derseniz

Sultan Ürgün 6 yıl

Yadigar hanım, pirinçte henüz aydınlanmamış bir durum var. Diyelim çeltik tarlanız var, "GDO'lu pirinç ekmek istiyorum, keyif benim değil mi" deseniz GDO'lu tohumluk pirinç bulamazsınız. Yok... Ama "satışa hazır GDO'lu pirinçler yakalandı" , "vay bize yedirdiler" haberleri havada uçuşuyor. Yeti gibi yaratık sanki diyeceğim ama tam tersi. Yakalanan var, gören yok...

Mustafa Erince 6 yıl

yediğimiz hiçbir şeyin tohumu yok. Hepsi artık yurt dışından ithal.

Arzu Özgören 6 yıl

Sultan hanım GDO nedir, yapay nedir yerine oturtmanız gerekiyor. Adına ne derseniz diyerek de açıklama kabul etmez bir tavır sergiliyorsunuz. Langırt oyunu değil ki bu gelene vur, hedef gözetmeden vur, salla yuvarla...

Mustafa Erince 6 yıl

Arzu hanım ülkemizde üretilen biiiir sürü tohum var. Yabancı tohum kartellerinin piyasayı domine etmesinden endişelenmek başka, bunun çoktan gerçekleştiğine inanmak başka bir şey. Yanlış bilinen çok şeyden biri de atalık tohumların yasaklandığı. Yok öyle bir şey. Eker biçer, ürünü satarsınız. Fakat tohumu doğrudan satamazsınız. Gidip tescil ettirmeniz gerekiyor. Halen bir çok atalık tohumumuz sertifikalı olarak yerli firmalar tarafından üretilmekte ve satılmakta. Ama piyasada kavga büyük. Rekabet zor. Ayrı konular bunlar.

Mustafa Erince 6 yıl

Peki Mustafa Erince bey fikrimi söylemek istedim niyetim tartışmak değil. Konunun uzmanı olmak ayrı tabi. Saygılar

Sultan Ürgün 6 yıl

Peki buğday? Genetiği değiştirilmemiş mi? Kromozom sayısı ile oynandığı bilinen bir şey. Hani cüce buğday deniyor. Öyle biliyordum ben. Bu farklı bişey mi?

Hicran Nuray 6 yıl

Mustafa Erince bey aycekirdeginin durumu nedir benim babam aycekirdegi ureticisi yurtdisindan tohum gelir cuvallarla dis kabugu yesil - mavi arasi bir tozla kapli seneye tohumluk olarak biraktiginiz aycekirdeklerini ekseniz cikmaz tekrar almak gerekiyor

Meliha İsgandarli 6 yıl

Hicran Nuray GDO lu ile genetiği değiştirilmiş yani Hibrit farklı terimlerdir ve farklı anlamları var.

Ferda Eye 6 yıl

Meliha hanım, kısır olan tohumlar hibrit tohumlardır. Yani melez. Pek çok melezde olduğu gibi ürün kısır olabilir. Olmayabilir de. Bazen tekrar ekersiniz ataya gider, bir kaç farklı ürün karşınıza çıkar. Üzerlerindeki yeşil mavi toz da pestisit ve fungusit. Böcekleme, küflenme olmasın, kemirgenler dadanmasın diye ilaçlıyorlar (zehirliyorlar). Bazıları turuncu renkte olur.

Mustafa Erince 6 yıl

Hibrit olunca kısır olmuş oluyor bildiğim kadarıyla. Peki buğdayın kromozom sayısı değiştirildiğinde genetiği değiştirilmiş organizma olmuyor mu o tam anlamadım

Hicran Nuray 6 yıl

Buğdayda çaprazlamalar sonucu çıkan ürünün genetik sayısı değişiyor. Bu doğrudan bir genetik müdahale ile değil. Bakın GDO işini şöyle düşünün. Çok soğuklara dayanıklı ve yüksek rakımda yetişen bir mısır yapmak istiyorsunuz diyelim. İki yöntem var. Birini siz de yapabilirsiniz. Dayanıklı cins bir ürün bulur sizin ürünün yanıbaşına dikersiniz. Rüzgarla birbirine tozlaşma olur, birbirini döller. Çıkan tohumu alır isteğiniz yere diker oldu mu olmadı mı bakar, farklı cinlerle denemeye denemeye devam edersiniz. Ya da Monsanto denen şerefsiz firma soğuklara dayanıklı, yüksek rakımda yaşayan bir böceğin bu özelliğini sağlayan genlerini alır mısıra ekler. Soğuk ve yüksekleri seven mısır olarak piyasaya sürer. Ama yüksekte ve soğukta yaşayan çeşit çeşit böcek bu ürüne saldıracaktır. Onun da zehiri hazır eder, yanında satar.

Mustafa Erince 6 yıl

Çaprazlamada kromozom sayısı değişik oluyor. Olacak tabi. Yüzbinlerce yıl önce dünyanın farklı yerlerinde, dar bir coğrafyanın bile farklı yerlerinde yabani buğdaylar çıktı. İnsanoğlu bunları birbiri ile tozlaştırıp deneye deneye günümüz ürünlerini geliştirdi. 40 kromozom ile 50 kromozom iki farklı cins birbiri ile döllenirse 45 kromozom gibi bir ürün çıkması kaçınılmaz.

Mustafa Erince 6 yıl

Teşekkür ederim Mustafa Erince bey

Meliha İsgandarli 6 yıl